Bodljikava palma

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Igličasta palma)
Bodljikava palma
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Magnoliophyta
Razred:Liliopsida
Red:Arecales
Porodica:Arecaceae
Potporodica:Coryphoideae
Tribus:Livistoneae
Podtribus:Livistoninae
Rod:Rhapidophyllum
H.Wendl. & Drude
Vrsta:R. hystrix
Dvojno ime
Rhapidophyllum hystrix
(Pursh) H.Wendl. & Drude
Baze podataka

Bodljikava palma (igličasta palma, igličava palma, lat. Rhapidophyllum hystrix) vrsta je malene palme, naraste do 180 cm visine, poznata je po svojoj otpornosti na veliku hladnoću.

Opis biljke[uredi | uredi kôd]

Pouzdano izdržava temperature do -25 °C a u više slučajeva zabilježeno je da je preživljavanje i -30 °C s određenim oštećenjima. Neke su palme podnijele i niže temperature smrzavajući se sve do korijena ali su se iz njega na proljeće obnovile. Ova palma u prirodi raste od Mississippija do središnje Floride, a na sjeveru se može naći sve do Sjeverne Karoline. Prirodno je rasprostranjena i u umjerenom klimatskom području.

Ovo je inače grmasta palma koja nikad ne stvara nadzemno stablo. Ima jake bodlje dužine 10 – 25 cm smeđe ili crne boje. Ima obično 12 listova koji stoje uspravno. Ova je palma dvospolna i ima cvjetove na visokoj dršci. Zbog bodlji se koristi i kao živa ograda. Rhaphidophyllum hystrix je jedna od rijetkih palmi koje mogu rasti i u kontinentalnim krajevima Hrvatske. Ova je vrsta nažalost dosta rijetka u Europi pa tako i u Hrvatskoj.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Rhapidophyllum hystrix
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Rhapidophyllum hystrix
Wikivrste imaju podatke o taksonu Rhapidophyllum hystrix