Bodljikava palma

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Rhapidophyllum)
Bodljikava palma
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Magnoliophyta
Razred:Liliopsida
Red:Arecales
Porodica:Arecaceae
Potporodica:Coryphoideae
Tribus:Livistoneae
Podtribus:Livistoninae
Rod:Rhapidophyllum
H.Wendl. & Drude
Vrsta:R. hystrix
Dvojno ime
Rhapidophyllum hystrix
(Pursh) H.Wendl. & Drude

Bodljikava palma (igličasta palma, igličava palma, lat. Rhapidophyllum hystrix) vrsta je malene palme, naraste do 180 cm visine, poznata je po svojoj otpornosti na veliku hladnoću.

Opis biljke[uredi | uredi kôd]

Pouzdano izdržava temperature do -25 °C a u više slučajeva zabilježeno je da je preživljavanje i -30 °C s određenim oštećenjima. Neke su palme podnijele i niže temperature smrzavajući se sve do korijena ali su se iz njega na proljeće obnovile. Ova palma u prirodi raste od Mississippija do središnje Floride, a na sjeveru se može naći sve do Sjeverne Karoline. Prirodno je rasprostranjena i u umjerenom klimatskom području.

Ovo je inače grmasta palma koja nikad ne stvara nadzemno stablo. Ima jake bodlje dužine 10 – 25 cm smeđe ili crne boje. Ima obično 12 listova koji stoje uspravno. Ova je palma dvospolna i ima cvjetove na visokoj dršci. Zbog bodlji se koristi i kao živa ograda. Rhaphidophyllum hystrix je jedna od rijetkih palmi koje mogu rasti i u kontinentalnim krajevima Hrvatske. Ova je vrsta nažalost dosta rijetka u Europi pa tako i u Hrvatskoj.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Rhapidophyllum hystrix
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Rhapidophyllum hystrix
Wikivrste imaju podatke o taksonu Rhapidophyllum hystrix