Il Kal Grandi

Izvor: Wikipedija
Veliki Sefardski hram / danas BKC
Veliki Sefardski hram (između 1932. i 1941. god.)
Veliki Sefardski hram (između 1932. i 1941. god.)
Lokacija Sarajevo
Arhitekt Rudolf Lubynski
Godina završetka 1930.
Religija Judaizam
Arhitektonski stil pseudomaurski stil
Unutrašnjost sinagoge
Unutrašnjost sinagoge

Il Kal Grandi (Veliki hram) ili Il kal vježu (Stari hram) je prva sinagoga izgrađena u Sarajevu 1580.1581. godine.[1] Stajala je unutar židovske četvrti čije je službeno ime bilo Sijavuš-pašina daira (zvali su ju Velika avlija i kurtižiko ladino izraz za dvorište). Prvobitni izgled sinagoge nije u potpunosti poznat jer je gorjela nekoliko puta.[2] Jedna je od najvrijednijih židovskih spomenika kulture u Bosni i Hercegovini.

U skladu s materijalnim, i u ono vrijeme društvenim položajem Židova u Sarajevu, bila je skromnih dimenzija i skromne vanjske obrade, iako se po nekim detaljima i osnovnoj koncepciji strukture nazire sličnost s arhitekturom hramova u Španjolskoj. Njezina arhitektonska forma skladna je i čista, pomalo rustikalna. Može je se dovesti i u vezu s islamskom arhitekturom u Bosni i Hercegovini, pogotovo poslije obnove, kad je strop nadsvođen kupolama (1821. godine).

Sinagoga je 1966. godine pretvorena u Muzej Židova Bosne i Hercegovine u kojem su pohranjeni eksponati Muzeja Sarajeva.[3]

Il Kal Grandi valja razlikovati od Velikog Sefardskog hrama koji je izgrađen po nacrtima Rudolfa Lubynskog početkom 20. stoljeća. Osim što su građeni u različitom vremenskom razdoblju one se razlikuju i u arhitektonskom izričaju. Ono što im je zajedničko je pridjev veliki u imenu (grandi-veliki,-a, -o), zgrade i dalje postoje ali s promijenjenom funkcijom (tako je Il Kal Grandi danas u funkciji Muzeja Židova Bosne i Hercegovine, a Veliki Sefardski hram je Bosanski Kulturni Centar) te ih se gradi na inicjativu iste Židovske zajednice one Sefardske.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vedrana Gotovac. Sinagoge u BiH (srpsko-hrvatski)
  2. Il Kal Grandi - Stari Jevrejski hram. jews.ba (srpski, hrvatski, i bošnjački). 9. ožujka 2021. Pristupljeno 9. ožujka 2021.
  3. Muzej Jevreja. Muzej Sarajeva (bošnjački). 9. ožujka 2021. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. siječnja 2021. Pristupljeno 9. ožujka 2021.