Ima đavla

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ima đavla
Naziv izvornika Il diavolo c’è
Autor papa Franjo
Izdavač Kršćanska sadašnjost
Datum (godina)
izdanja
2019.
Broj stranica 146
ISBN broj ISBN 9789531112574

Ima đavla : kako djeluje, kako ga nadvladati (tal. Il diavolo c’è. Come agisce, come combatterlo) knjiga je pape Franje.

Povijest[uredi | uredi kôd]

U knjizi su sabrani tekstovi koji govore o đavlu i njegovom djelovanju u svijetu. Buenosaireški nadbiskup Jorge Mario Bergoglio, kasnije papa Franjo, pisao ih je za razne prigode, a nastali su u razdoblju od 1999. do 2017. godine. Hrvatsko izdanje objavljeno je 2019. godine u prijevodu Josipa Balabanića.

Sadržaj[uredi | uredi kôd]

Papa Franjo promišlja o đavlovom postojanju i upozorava na njegovo djelovanje u različitim područjima svakidašnjeg društvenog i političkog života. Prepoznaje ga u pozadini svjetskih zala koja pogađaju ljude. Kroz tekstove naglašava kako su tri stvari potrebne. Prvo - spoznati da đavao postoji, drugo - spoznati da đavao djeluje i u suvremenom svijetu, i treće - iz Evanđelja je potrebno naučiti kako, te potom protiv njega voditi duhovnu borbu.

Tekstove je sabrao i knjigu uredio talijanski kolumnist i publicist Diego Manetti. Svaki papin tekst popratio je odlomkom iz kršćanske literature (Evanđelja, nekog od crkvenih otaca, crkvenih koncila ili nekog od papinih prethodnika) pokazujući kako je promišljanje o Sotoninu djelovanju prisutno kroz cijelu povijest Crkve.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta