Imakulata Malinka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Imakulata Malinka (Nova Gradiška, 21. veljače 1935. - Zagreb, 23. kolovoza 2019.), hrvatska orguljašica, redovnica, zborovoditeljica, crkvena glazbenica, glazbena pedagoginja i sveučilišna profesorica.

Rođena kao šesto dijete obitelji Rudolfa i Marije rođ. Kovačević. U samostan sestara Naše Gospe u Zagrebu ulazi 25. kolovoza 1951.. Prve redovničke zavjete položila je 24. kolovoza 1958., a doživotne na isti dan šest godina kasnije. Studirala je na Glazbenoj akadwmiji u Zagrebu od 1960. do 1965., kada postaje orguljašicom u župi sv. Blaža. Sakralnu glazbu usavršavala je na Papinskom institutu za crkvenu glazbu u Regensburgu. Sve do 1999. punu 31 godinu predavala je na Institutu za crkvenu glazbu »Albe Vidaković« u Zagrebu.

Uz suradnju Željka Petrača osniva 1972. »Collegium pro musica sacra«, s kojim kao voditeljica ostvaruje više od tisuću nastupa u domovini i inozemstvu. Godine 1996. ansambl je nagrađen srebrnim odličjem na međunarodnom natjecanju crkvenih zborova »Perluigi da Palestrina« u Jeruzalemu, na godišnjicu 3000. godine postojanja grada.

Autorica je nekoliko znanstvenih radova i priručnika.

Pokopana je na zagrebačkom Miroševcu.

Izvori[uredi VE | uredi]

  • RGK. »Iznimna promicateljica liturgijske glazbe«. Glas Koncila, 8. rujna 2019., str. 26


P vip.svg Nedovršeni članak Imakulata Malinka koji govori o osobi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.