Ime Gruzije

Izvor: Wikipedija

Gruzija je slavenski egzonim države na Kavkazu, koja se na svom narodnom, gruzijskom jeziku, naziva Sakartvelo (საქართველო).

I endonim i egzonim za zemlju potječu od iste državotvorne jezgre i središnje gruzijske regije Kartlije, zvane Iberija, do klasičnih i bizantskih izvora oko kojih je formirano ranosrednjovjekovno kulturno i političko jedinstvo Gruzijaca .

Vanjski zapadni i ruski egzonimi vjerojatno potječu od gorğān, perzijskog imenovanja Gruzijaca, koji se razvija od srednjoperzijskog wurğān / wirucān, i drevnog perzijskog vrkân (()) u značenju ‘zemlja vukova’. To se odražava i u drevnom armenskom virk (վիրք), što je izvor starogrčkog iberia (ιβηρία), koja je latinski ušla kao Hiberia. Transformacija vrkān u gorgan i promjena v u g je fonetski pojava u tvorbi riječi u proto-indo-iranskim jezicima i drevnim iranskim jezicima. Svi su egzonimi jednostavno fonetske varijacije istog korijena vrk/vark (tj. vuk).

Puni službeni naziv države je Sakartvelo, kako je utvrđeno u gruzijskom ustavu. Prije stupanja na snagu Ustava iz 1995. godine ime države bilo je Republika Gruzija. Od 2005. godine, gruzijska vlada naporno radi na uklanjanju ruskog egzonima Gruzija[1] iz upotrebe širom svijeta.

Naziv Georgia, za kojeg službeni Tbilisi želi da bude službeni naziv diljem svijeta i nema baš idiličnu rusko-gruzijsku povijest. U ruskom gradu Georgijevsku, 1783. godine potpisan je Ugovor iz Georgijevska, kojim je potvrđen ruski pravoslavni protektorat nad gruzijskim zemljama,[2] tada razjedinjenim kraljevinama Kahetijom, Kartlijom i Imeretijom. Rusija je tadašnjem istočno-gruzijskom kraljevstvu jamčila teritorijalni integritet, ali je već 1801. godine anektirala tu zemlju.

Endonim[uredi | uredi kôd]

Izvorno gruzijsko ime za zemlju je Sakartvelo (საქართველო). Riječ se sastoji od dva dijela. Njegov korijen, kartvel-i (ქართველ-ი), prvi put potvrđen u staro-gruzijskom natpisu Um-Laisun u Jeruzalemu, izvorno se odnosi na stanovnika središnje gruzijske regije Kartli-Iberije iz klasičnih i bizantskih izvora. Početkom 9. stoljeća značenje "Kartli" prošireno je i na druga područja srednjovjekovne Gruzije koja su se držala zajedno s religijom, kulturom i jezikom. Gruzijski cirkumfiks sa-X-o je standardna geografska konstrukcija koja označava "područje u kojem X stanuje", gdje je X etnonim.

Najranija referenca za naziv "Sakartvelo" javlja se oko 800. godine u Gruzijskim kronikama Džuanšera Džuanšerianija:

»და ვითარცა შევლო ყრუმან კლისურა, რომელი მას ჟამსა იყო საზღვარი საბერძნეთისა და საქართველოსა, და შემუსრა ქალაქი აფშილეთისა ცხუმი. და მოადგა ციხესა ანაკოფისასა.
A kad je taj gluhi čovjek [tj. omejidski kalif Marvan II. (Gruzijci su ga nazvali "Marvan Gluhi" tijekom njegove invazije na Gruziju)] uništio Klisuru, što je granica Saberdzneti i Sakartvelo...[3]«

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Government changing official pronunciation of GeorgiaArhivirana inačica izvorne stranice od 14. srpnja 2016. (Wayback Machine), The Japan Times, 15. travnja 2015.
  2. Slobodna Dalmacija, Gruzija mijenja ime u Georgija, pristupljeno 8. svibnja 2021.
  3. Rapp, Stephen H. (2003) Corpus scriptorum christianorum orientalium: Subsidia, Studies in Medieval Georgian Historiography: Early Texts and Eurasian Contexts, Peeters Publishers, str. 425.-426.