Inigo Jones

Izvor: Wikipedija
Inigo Jones
Renesansa - Barok
Inigo Jones
Sir Anthonis Van Dyck, Inigo Jones (1636.)
Rođenje 15. kolovoza 1573.
London, Velika Britanija
Smrt 21. lipnja 1652.
London, Velika Britanija
Vrsta umjetnosti arhitektura - slikarstvo
Praksa London, Rim
Utjecao Sir Christopher Wren, itd.
Utjecali Andrea Palladio
Poznata djela Kraljičina kuća
Palača Witehall
Hilton House
Portal o životopisima

Inigo Jones (15. kolovoza 1573., London21. lipnja 1652., London) je najvažniji engleski arhitekt koji donosi elemente antičke, renesansne arhitekture i klasicističkog baroka u Englesku; glavni kraljevski arhitekt, dekorater dvorskih svečanosti i scenograf.

Kraljičina kuća u Greenwichu.

Bio je veliki pobornik Paladijeva stila (Paladijanizam) i on uvodi njegov kasnorenesansni klasi;ni duh u englesku arhitekturu. Isto tako, u englesko kazalište uvodi iluzionističku pozornicu.

Često je boravio u Italiji, slikao krajolike i proučavao talijanske antičke i renesansne građevine, te traktate onovremenih talijanskih arhitekata.

U Londonu je izgradio Kraljičinu kuću u Greenwichu, te dijelove kraljevskog dvorca Witehall za kralja Jakova I., proširio je katedralu sv. Pavla, a pregradio je i planirao mnoge dvorce kao što su Wilton House, Somerset House, Hilton House i dr. Sačuvana je zanimljiva zbirka njegovih crteža, među kojima su i nacrti za palaču Witehall. Njegovo djelo je ostavilo neizbrisiv trag, a isto tako je utjecalo na arhitekturu 18. stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Inigo Jones