Instagram

Izvor: Wikipedija
Instagram
Logotip društvene mreže
AutorKevin Systrom
Mike Krieger
IzdavačFacebook, Inc.
Datum izdavanja6. listopada 2010.
Zadnja inačicaAndroid: 192.0.0.35.123 / 15. lipnja 2021.
iOS: 192.0 / 14. lipnja 2021.
Fire OS: 192.0.0.35.123 / 14. lipnja 2021.
Operacijski
sustav
iOS, Android, Fire OS, Microsoft Windows
Jezik32 različita jezika (uključuje i hrvatski
Internetska
stranica
http://www.instagram.com

Instagram (skraćenice: IG, Insta ili gram) američka je društvena mreža za razmjenu fotografija i videozapisa koju su stvorili Kevin Systrom i Mike Krieger. Aplikacija omogućuje korisnicima prijenos medija koji se mogu uređivati filterima i organizirati označnicima (hashtags) i geografskim označavanjem (geotaging). Objave se mogu dijeliti javno ili s unaprijed odobrenim pratiteljima (followers). Korisnici mogu pregledavati sadržaj drugih korisnika prema oznakama i lokacijama i pregledavati sadržaje u trendu. Korisnici mogu označivati fotografije za znakom sviđanja (like) i pratiti druge korisnike kako bi dodali njihov sadržaj u preglednik objava (feed).

Instagram se izvorno razlikovao dopuštanjem uokvirivanja sadržaja samo u kvadratni (1:1) omjer slike sa 640 piksela kako bi odgovarao širini zaslona iPhonea u to vrijeme. U 2015. su ta ograničenja ublažena povećanjem na 1080 piksela. Usluga je također dodala značajke za razmjenu poruka (DM, eng. direct message), mogućnost uključivanja više slika ili videozapisa u jednu objavu i značajku „priča” (story) - sličnu glavnom konkurentu Snapchatu - koja korisnicima omogućuje objavljivanje fotografija i videozapisa dostupna do 24 sata. Od siječnja 2019. značajku Priče svakodnevno koristi 500 milijuna korisnika.[nedostaje izvor]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Aplikaciju su osmislili Kevin Systrom i Mike Krieger. U travnju 2012. Facebook je kupio Instagram za približno milijardu američkih dolara u gotovini i zalihama.

Značajke[uredi | uredi kôd]

Križanac je društvenog umrežavanja i fotografske usluge. Pokrenut je na iOS-ovim uređajima u listopadu 2010. godine. U lipnju 2018. ga rabi više od milijardu korisnika. Program može primijeniti različite filtere na snimljenim fotografijama pomoću kamera ugrađenih u pametne telefone. Dodatno se fotografije mogu dijeliti s prijateljima, registriranim na Instagramu. Aplikacija omogućuje jednostavno fotografiranje s raznim retro efektima. U svibnju 2011. godine dodana je opcija koja omogućuje svakom vlasniku profila na Instagramu dodavanje informacija o sebi.

Kolaž slike prilagođen sa 16 različitih Instagramovih filtera.

Instagram se u službenoj beta inačici 2012. pojavio na mobilnoj platformi Windows Phone.[1]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Do sada je aplikacija osvojila mnoge nagrade. Instagram je izabran kao najpopularnija aplikacija za iPhone u 2011. godini.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.zimo.co/2012/02/11/instagram-objavio-novi-filter-sierra-unaprijedene-obavijesti-i-lux-gumb/
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. srpnja 2012. Pristupljeno 19. veljače 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Instagram