Institut hrvatske glazbe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
INSTITUT HRVATSKE GLAZBE
Institut hrvatske glazbe
Naziv udruge: Institut hrvatske glazbe
Skraćeni naziv: IHG
Vrsta: {{{vrsta}}}
Predsjednik: Goran Končar, prof.
Ključne osobe: {{{ključ.osobe}}}
Datum osnivanja: 2004.
Registarski broj:
Broj članova:
Adresa udruge: Ivana Broza 8a, Zagreb, Flag of Croatia.svg Hrvatska
službena stranica: www.ihg.hr [1]
Web: {{{web}}}

Institut hrvatske glazbe (engl. Croatian Music Institute) je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskoga glazbenog stvaralaštva.

Povijest udruge[uredi VE | uredi]

Utemeljitelji Instituta hrvatske glazbe su Hrvatska diskografska udruga (HDU), Hrvatska glazbena unija (HGU) i Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) . Institut aktivno predstavlja njihovo zajedničko stajalište o širokom rasponu tema – od poštivanja autorskih prava i srodnih prava na internetu do razvoja projekata koji glazbu predstavljaju kao važnu odrednicu nacionalnog identiteta i kulture.[2]

Institut hrvatske glazbe se zalaže za poboljšanje suradnje unutar struke, ali i za suradnju s drugim grupacijama od interesa za hrvatsku glazbu. Pružajući potporu članstvu osnivača, IHG zastupa opće interese hrvatske glazbe i cjelokupne glazbene industrije kod svih institucija nadležnih za promicanje i poticanje hrvatske kulture i gospodarstva u zemlji i inozemstvu. Pored toga, IHG brine o promicanju i popularizaciji svih žanrova hrvatske tradicijske, suvremene i klasične glazbe u zemlji i inozemstvu, posebice u kontekstu međunarodne konvencije o kulturnoj raznolikosti. IHG surađuje i s međunarodnim promotorima umjetnosti i organizatorima kulturnih događanja, otvarajući prostor za profesionalno predstavljanje hrvatske glazbe na tržištima drugih zemalja.

Vrednujući najkvalitetnija glazbena dostignuća u Hrvatskoj, IHG organizira i dodjeljuje nagrade (među kojima je najpoznatija nagrada Porin) i priznanja fizičkim i pravnim osobama koje su svojom djelatnošću posebno doprinijele hrvatskoj glazbi i glazbenoj industriji te aktivno potiče produkciju radijskih, televizijskih i web emisija ili projekata posvećenih hrvatskoj glazbi, namijenjenih najširem krugu publike. Predsjednik Instituta hrvatske glazbe je violinist Goran Končar.

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

IHG Logo.svg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Instituta hrvatske glazbe.
Vidi dopusnicu Instituta hrvatske glazbe za Wikipediju na hrvatskome jeziku.