Institut hrvatske glazbe

Izvor: Wikipedija
INSTITUT HRVATSKE GLAZBE
Naziv udrugeInstitut hrvatske glazbe
Skraćeni nazivIHG
PredsjednikGoran Končar, prof.
Datum osnivanja2004.
Adresa udrugeIvana Broza 8a, Zagreb, Hrvatska
službena stranica: www.ihg.hr[1]

Institut hrvatske glazbe (engl. Croatian Music Institute) je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskoga glazbenog stvaralaštva.

Povijest udruge[uredi | uredi kôd]

Utemeljitelji Instituta hrvatske glazbe su Hrvatska diskografska udruga (HDU), Hrvatska glazbena unija (HGU) i Hrvatsko društvo skladatelja (HDS). Institut aktivno predstavlja njihovo zajedničko stajalište o širokom rasponu tema – od poštovanja autorskih prava i srodnih prava na internetu do razvoja projekata koji glazbu predstavljaju kao važnu odrednicu nacionalnog identiteta i kulture.[2]

Institut hrvatske glazbe se zalaže za poboljšanje suradnje unutar struke, ali i za suradnju s drugim grupacijama od interesa za hrvatsku glazbu. Pružajući potporu članstvu osnivača, IHG zastupa opće interese hrvatske glazbe i cjelokupne glazbene industrije kod svih institucija nadležnih za promicanje i poticanje hrvatske kulture i gospodarstva u zemlji i inozemstvu. Pored toga, IHG brine o promicanju i popularizaciji svih žanrova hrvatske tradicijske, suvremene i klasične glazbe u zemlji i inozemstvu, posebice u kontekstu međunarodne konvencije o kulturnoj raznolikosti. IHG surađuje i s međunarodnim promotorima umjetnosti i organizatorima kulturnih događanja, otvarajući prostor za profesionalno predstavljanje hrvatske glazbe na tržištima drugih zemalja.

Vrednujući najkvalitetnija glazbena dostignuća u Hrvatskoj, IHG organizira i dodjeljuje nagrade (među kojima je najpoznatija nagrada Porin) i priznanja fizičkim i pravnim osobama koje su svojom djelatnošću posebno doprinijele hrvatskoj glazbi i glazbenoj industriji te aktivno potiče produkciju radijskih, televizijskih i web emisija ili projekata posvećenih hrvatskoj glazbi, namijenjenih najširem krugu publike. Predsjednik Instituta hrvatske glazbe je violinist Goran Končar.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Impressum — Institut hrvatske glazbe. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. kolovoza 2012. Pristupljeno 30. srpnja 2012.
  2. O nama — Institut hrvatske glazbe. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. srpnja 2012. Pristupljeno 30. srpnja 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Instituta hrvatske glazbe (http://www.ihg.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Institut_hrvatske_glazbe.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.