Institut hrvatske glazbe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
INSTITUT HRVATSKE GLAZBE
IHG Logo.svg
Naziv udrugeInstitut hrvatske glazbe
Skraćeni nazivIHG
PredsjednikGoran Končar, prof.
Datum osnivanja2004.
Adresa udrugeIvana Broza 8a, Zagreb, Flag of Croatia.svg Hrvatska
službena stranica: www.ihg.hr [1]

Institut hrvatske glazbe (engl. Croatian Music Institute) je udruga osnovana 2004. godine s ciljem očuvanja, afirmacije i razvoja hrvatskoga glazbenog stvaralaštva.

Povijest udruge[uredi | uredi kôd]

Utemeljitelji Instituta hrvatske glazbe su Hrvatska diskografska udruga (HDU), Hrvatska glazbena unija (HGU) i Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) . Institut aktivno predstavlja njihovo zajedničko stajalište o širokom rasponu tema – od poštivanja autorskih prava i srodnih prava na internetu do razvoja projekata koji glazbu predstavljaju kao važnu odrednicu nacionalnog identiteta i kulture.[2]

Institut hrvatske glazbe se zalaže za poboljšanje suradnje unutar struke, ali i za suradnju s drugim grupacijama od interesa za hrvatsku glazbu. Pružajući potporu članstvu osnivača, IHG zastupa opće interese hrvatske glazbe i cjelokupne glazbene industrije kod svih institucija nadležnih za promicanje i poticanje hrvatske kulture i gospodarstva u zemlji i inozemstvu. Pored toga, IHG brine o promicanju i popularizaciji svih žanrova hrvatske tradicijske, suvremene i klasične glazbe u zemlji i inozemstvu, posebice u kontekstu međunarodne konvencije o kulturnoj raznolikosti. IHG surađuje i s međunarodnim promotorima umjetnosti i organizatorima kulturnih događanja, otvarajući prostor za profesionalno predstavljanje hrvatske glazbe na tržištima drugih zemalja.

Vrednujući najkvalitetnija glazbena dostignuća u Hrvatskoj, IHG organizira i dodjeljuje nagrade (među kojima je najpoznatija nagrada Porin) i priznanja fizičkim i pravnim osobama koje su svojom djelatnošću posebno doprinijele hrvatskoj glazbi i glazbenoj industriji te aktivno potiče produkciju radijskih, televizijskih i web emisija ili projekata posvećenih hrvatskoj glazbi, namijenjenih najširem krugu publike. Predsjednik Instituta hrvatske glazbe je violinist Goran Končar.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

IHG Logo.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Instituta hrvatske glazbe (http://www.ihg.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Institut_hrvatske_glazbe.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.