Ion Bîrlădeanu

Izvor: Wikipedija
Ion Bîrlădeanu

Ion Bîrlădeanu (Zăpodeni, 1946.) - rumunjski umjetnik koji radi kolaže u stilu pop arta.

Dugi niz godina živio je kao beskućnik među kontejnerima za smeće u teškoj bijedi i neimaštini, boreći se za preživljavanje.

Potječe iz sela Zăpodenija na sjeveroistoku Rumunjske iz obitelji u kojoj je otac bio strogi, nasilni lokalni komunistički čelnik, a majka teška osoba, koja je imala hladan odnos s njim.

S 20 godina pobjegao je od kuće i radio kao grobar, lučki radnik i sl. teške poslove. Jedno vrijeme proveo je u zatvoru, jer se zamjerio lokalnim komunističkim vlastima. Od 1989. bio je beskućnik. Maštao je postati redatelj filmova. Izrezivao je likove iz časopisa, spajao ih i lijepio na papir na nove načine i tako su nastajale slike – kolaži. On ih je nazivao svojim filmovima. U 30 godina, napravio je preko 1000 takvih kolaža. Pojedini kolaži ironički kritiziraju političko stanje u Rumunjskoj za vrijeme vladavine Nikolaja Ceaușescua.

Jedan vlasnik galerije u Rumunjskoj slučajno je saznao za njega 2008. godine. Bio je oduševljen i fasciniran njegovim slikama. Pomogao mu je naći stan i objavio je njegove slike na izložbi. To je bio početak uspjeha i u sljedećim godinama, Ion Bîrlădeanu postao je jedan od vodećih suvremenih rumunjskih umjetnika, koji izlaže slike u Londonu, Parizu i drugim europskim gradovima. Osim prijašnjih 1000 napravio je još oko 300 novih kolaža, otkako više nije beskućnik.

O njemu je snimljen dokumentarni film "Svijet po Ionu B."(eng. "The World According to Ion B.") koji je dobio nagradu Emmy za najbolji dokumentarni film 2011. godine i brojne druge nagrade. Prikazan je i na hrvatskim festivalima ZagrebDox i DOKUart.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]