Irfan Škiljan

Izvor: Wikipedija
Irfan Škiljan
Irfan Škiljan
Irfan Škiljan u 1990-tim
Rođenje 1973., Jajce
Prebivalište Beč
Poznat(a) po pregledniku slika IrfanView
Obrazovanje Tehničko sveučilište u Beču
Službena stranica http://www.irfanview.com/
Portal o životopisima

Irfan Škiljan (Jajce, 1973.) bošnjački je informatičar, autor programa IrfanView.

Jajce – rodno mjesto Irfana Škiljana

Irfan se rodio 1973. godine u Jajcu, gdje je završio osnovnu školu. Vojnu gimnaziju je pohađao u Zagrebu, a nakon početka Domovinskog rata pitomce su prebacili u Beograd. Baš je maturirao kad je počeo Rat u Bosni i Hercegovini, praktično završivši tu školu u zadnji trenutak; prema njegovim riječima "Svi Muslimani i Hrvati su morali da napuste vojnu školu – jednostavno je izašla lista sa imenima."[1] S novcem koji je bio dostatan samo za otputovati u Austriju bez povratka, napustio je Beograd i nekako je s izbjeglicama otišao u Austriju.[2] Diplomirao je informatiku na poznatom Tehničkom sveučilištu u Beču (Technische Universität Wien, TUW).

Glavna zgrada Tehničkog sveučilišta u Beču

Specijalist je za računalnu grafiku i grafičke programe. Tijekom studija započeo je rad na svom glavnom projektu – programu za pregled slika IrfanView. I dalje mu je taj program primarna okupacija (programiranje, podrška, licence), a povremeno radi na projektima za druge firme.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (boš.) Irfanovih pet miliona pogleda
  2. Nevjerojatna priča o uspjehu mladića koji je pobjegao od rata u BiH: U Austriju sam stigao s 20 maraka i gletao zidove, a danas moj software koriste milijuni ljudi!. Slobodna Dalmacija. 3. listopada 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]