Iron Maiden (album)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Iron Maiden
Iron Maiden - Iron Maiden FRONT.jpg
Iron Maiden (studijski album)
Žanr heavy metal
Objavljen 14. travnja 1980. (UK)
ljeto 1980. (SAD)
Snimanje 1979-1980 u Kingsway Studios, London
Trajanje 40:42
Izdavač EMI (UK)
Harvest/Capitol (US original)
Sanctuary/Columbia (US reissue)
Producent(i) Will Malone
Recenzije
Kronologija albuma – Iron Maiden
The Soundhouse Tapes
(1979.)
Iron Maiden
(1980.)
Killers
(1981.)

Iron Maiden debitantski je studijski album britanske heavy metal grupe Iron Maiden, objavljen 14. travnja 1980. Dosegnuo je 4. mjesto na britanskoj top-listi.

Pet mjeseci kasnije album su u SAD-u objavili Harvest iCapitol Records, a nedugo zatim i Sancturary Columbia Records s bonus pjesmom Sanctuary, koja je u UK-u bila objavljena samo kao singl. Godine 1998., album je bio reizdan zajedno sa ostalima prije albuma The X Factor.

Bio je to jedini album kojeg je producirao Will Malone, koji je imao nedostatak zanimanja za projekt i dopustio je sastavu da producira većinu albuma sam.Sastav (posebno Steve Harris) je kritizirao kvalitetu produkcije, ali mnogo fanova vole neuredan zvuk (skoro kao punk) u tim pjesmama. To je bio jedini album u kojem je svirao gitarist Dennis Stratton, koji je napustio sastav kratko vrijeme nego što je album objavljen. Nedugo zatim zamijenio ga je Adrian Smith. "Transylvania" je dobro poznata instrumentalna pjesma koju je napisao osnivač i basist Steve Harris. Pjesmu je kasnije izvela grupa Iced Earth na albumu Horror Show. "Strange World" govori o distopijskom društvu, u kojem ljudi nikad ne stare.

U međuvremenu, pjesma "Charlotte The Harlot" koja opisuje stvarnu prostititku Charlotte.

Sedmominutna epska pjesma "Phantom Of The Opera" još uvijek je fanovima jedna od najboljih pjesama tog doba, i još uvijek svira na mnogo koncerata Iron Maidena, pjesma "Iron Maiden" često signalizira ulazak maskote sastava - Eddieja na pozornicu.

"Running Free" je 23. veljače 1980. objavljen kao singli dosegao broj 34 na britanskoj ljestvici top-singlova. Sastav je izveo pjesmu uživo u britanskom tv showu Top Of The Pops. Običaj glazbenika je bilo da izvode mimiku za vrijeme pjesme, a Maideni su bili prvi sastav koji je izveo pjesmu bez mimike na showu još od sastava The Who 1972.

"Sanctuary" singl izdan je 7. lipnja i dosegnuo broj 29 na britanskim top-ljestvicama.Nakon pjesme bila je imenovana menadžment kompanija Roda Smallwooda.

Re-Release 1998. godine osim pjesme "Sanctuary" ima još i drugačiji omot. Slika je ista, s razlikom što je ponovno nacrtana. Ali, ipak, na stranicama Iron Maidena i na novijim reklamnim posterima prikazuje se originalna verzija umjesto "nove".

Popis pjesama[uredi VE | uredi]

Remasterirano izdanje[uredi VE | uredi]

 1. Prowler
 2. Sanctuary
 3. Remember Tomorrow
 4. Running Free
 5. Phantom Of The Opera
 6. Transylvania
 7. Strange World
 8. Charlotte The Harlot
 9. Iron Maiden

Originalno britansko izdanje[uredi VE | uredi]

 1. Prowler
 2. Sanctuary
 3. Remember Tomorrow
 4. Running Free
 5. Phantom Of The Opera
 6. Transylvania
 7. Strange World
 8. Charlotte The Harlot
 9. Iron Maiden

Izvođači[uredi VE | uredi]