Iron Man (Marvel Comics)

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Iron Man (Marvel Comics). Za ostale pojmove sličnog naziva pogledajte Iron Man.
Iron Man
Pravo ime Anthony Edward Stark
Ime u stripu Iron Man
Aliasi Tony Stark
Izdavač Marvel Comics
Crtač Don Heck
Jack Kirby
Scenarist Stan Lee
Larry Lieber
Premijera Tales of Suspense #39 ožujak 1963.
Status izlazi
Sposobnosti i oružja iznimna inteligencija, moćno oklopno odijelo, projektili, mogućnost nadzvučnog letenja
Prijatelji Osvetnici
S.H.I.E.L.D.
Thor
Kapetan Amerika
Neprijatelji
Crimson Dynamo
Titanium Man
Mandarin

Iron Man je izmišljeni lik, superjunak koji se pojavljuje u stripovima izdavačke kuće Marvel Comics. Stvorio ga je pisac i izdavač Stan Lee, a razvili su ga scenarist Larry Lieber te crtači Jack Kirby i Don Heck. Prvi put se pojavio u stripu Tales of Suspense #39 u ožujku 1963. godine.

Milijarder, "playboy", industrijalist i genijalni inženjer, Tony Stark doživljava tešku ozljedu prsa tijekom otmice u kojoj njegovi otmičari zahtijevaju da izgradi oružje za masovno uništenje. Umjesto toga gradi energetsko oklopno odijelo kojim bježi iz zarobljeništva i spašava svoj život. Kasnije koristi to odijelo kako bi štitio svijet kao Iron Man. Pomoću svoje kompanije Stark Industries, Tony stvara vojna oružja koja integrira u svoje odijelo kako bi se borio protiv kriminala. U početku je tvorac Stan Lee koristio Iron Mana kako bi istražio temu hladnog rata, posebno ulogu američke tehnologije i industrije u borbi protiv komunizma. No, s vremenom je Iron Man, iz teme hladnog rata, prešao u suvremene probleme kao što su terorizam i korporacijski kriminal.

Kroz većinu izdanja u kojima se pojavljivao, Iron Man je bio član superherojskog tima Osvetnici te je imao glavnu ulogu u nekoliko verzija svojih strip serijala. Također je njegov lik bio adaptiran u nekoliko filmova i TV serija. 2008. izašao je film Iron Man u kojem ga je glumio Robert Downey Jr. Kritike na film su bile pozitivne te je on postao prvi u franšizi Marvel Cinematic Universe. Downey je ponovio ulogu Starka u cameo ulozi u filmu Nevjerojatni Hulk da bi ponovno bio glavni junak u filmu Iron Man 2 2010. te jedan od glavnih likova u filmu Osvetnici 2012. godine. Iron Man 3 je izašao u svibnju 2013. godine a Downey je ulogu ponovio u filmu Osvetnici 2: Vladavina Ultrona. Iron Man je na dvanaestom mjestu IGN-ove ljestvice 100 najboljih strip junaka 2011. godine.