Ivan Baštijan

Izvor: Wikipedija

Ivan Baštijan (Bastian) (Gornji Jugi kraj Kastva, 3. rujna 1828.Trst, 11. ožujka 1886.), hrvatski samouki slikar, kulturni i prosvjetni djelatnik. Brat je blizanac Mate Baštijana.

Nakon školovanja u Kastvu (pučka škola), Viškovu, Rijeci (gimnazija), Zagrebu (gimnazija), sjemeništa u Gorici i Trstu, zaredio se je 1852. godine za svećenika. U dodir s hrvatskim preporodom je kao i njegov brat došao za školovanja u Zagrebu. Od tad djelatno rade na preporodu istarskih Hrvata i slijede rad biskupa Jurja Dobrile.

Radio je kod biskupa Strossmayera, za kojeg je nabavljao je i procjenjivao slike. Tako je razvio svoj slikarski talent. Namjeravao se dalje učiti slikarstvu u Rimu, no nije dobio stipendiju. Slike mu se nalaze po nekolicini crkava, a njegovo poznatije djelo je hodočasnička zastava koju su hodočasnici iz Kastva dugo vremena nosili kad su išli na Trsat. Oslikao je likove bratovih junaka Jurine i Franine u Našoj slozi. Nakon katehetskog rada po Istri, on i brat su se nastanili u Trstu gdje su radili kao vjeroučitelji.

Kulturni rad njegova brata Mate je ostao mnogo poznatijim.

Izvori[uredi | uredi kôd]