Kastav

Koordinate: 45°22′21″N 14°20′56″E / 45.37257°N 14.34898°E / 45.37257; 14.34898
Izvor: Wikipedija
Kastav
Kastav (grb).gif
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Zastava primorsko goranske zupanije.gif Primorsko-goranska
Površina
 - ukupna 11 km2
Stanovništvo (2021.)
 - ukupno 10.265[1] stan.
Broj stanovnika
Kastav, Primorsko-goranska [uredi]
Naselje 2001. 2011. 2021.
Popis naselja
Kastav 10440 10202

Ukupno
[uredi]
8891 10440 10202
Izvor: Državni zavod za statistiku RH
Podatci sukladni popisu od 22. rujna 2022.

Gradonačelnik Matej Mostarac (SDP)
Dan grada 6. lipnja
Zaštitnik Sveta Jelena
Poštanski broj 51215
Pozivni broj +385 (0)51
Autooznaka RI
Službena stranica www.kastav.hr
Zemljovid
Map
Kastav na karti Hrvatska
Kastav
Kastav
Kastav na zemljovidu Hrvatske

Kastav je gradić u zapadnom dijelu Primorsko-goranske županije, u neposrednoj blizini Rijeke i Opatije. Iako se povijesno uvijek računao kao dio Istre, danas je Kastav de facto predgrađe Rijeke.

Grad Kastav sazdan je na 365 metara visokome brijegu ponad Kvarnera, na sjevernome Jadranu. U neposrednoj je blizini Rijeke, važnoga hrvatskoga gospodarskoga i kulturnog središta, i opatijske rivijere, jedne od omiljenijih turističkih odredišta u Hrvatskoj.

Halubajski zvončari

Izdignut iznad gradske vreve, Kastav je tijekom dugih stoljeća očuvao svoju bogatu povijest, brojne vrijedne arhitektonske i druge spomenike, kulturu i tradiciju, netaknutu prirodu. Istovremeno je, hodeći ukorak s vremenom, razvio suvremen poduzetnički duh vidljiv u atraktivnoj i osebujnoj turističkoj ponudi, kao i u tradicionalnim gospodarskim granama. Kastav svakome posjetitelju može ponuditi izvanredan spoj užitaka i poslovnih mogućnosti.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Povijest Kastva seže daleko u prethistorijsko doba, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi. Vrijedno je nalazište ilirska nekropola pronađena u vrtači Mišinci podno Kastva.[2] Tamo su Japodi (pripadnici jednoga od ilirskih plemena) u razdoblju od VI. do II. st. pr. n. e. pokapali svoje mrtve. U nekropolama su, između ostaloga, pronađeni primjerci nakita, dugmadi, ukrasnih igala.

Nije pouzdano utvrđeno po čemu je Kastav dobio ime. Neka tumačenja navode da je ime izvedeno od keltske riječi kast - stijena, a druga od latinske riječi castellum - utvrda, dvorac.

O srednjovjekovnoj živosti na području Kastavštine svjedoče do danas očuvani vrijedni spomenici - gradski Kaštel, gradska Loža i Volta, crkva sv. Jelene Križarice, Trg Lokvina, ruševna Crekvina i crkvica Sv. Trojice, ali i mnoštvo detalja ugrađenih u kamenu jezgru ovoga grada.[2]

O iznimno bogatoj povijesti grada Kastva svjedoče zapisi u mnogim knjigama; pisani ga dokumenti navode u svim važnijim izdanjima koja se bave hrvatskom poviješću, pa i poviješću ovoga dijela Europe.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Grad Kastav: Kretanje broja stanovnika od 1857. do 2021.
broj stanovnika
2518
2519
2626
2991
3238
3460
2498
2830
2005
2117
2189
2290
4485
5995
8891
10440
10202
1857.1869.1880.1890.1900.1910.1921.1931.1948.1953.1961.1971.1981.1991.2001.2011.2021.
Napomena: Nastao iz stare općine Rijeka. U 1857., 1869., 1921. i 1931. sadrži dio podataka grada Rijeke i općine Viškovo. Izvori: Publikacije Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Grad Kastav prostire se na brdima uz sjeverni rub Riječkog zaljeva. Stara gradska jezgra Kastva je smještena na brdu 350 m iznad mora, 11 km zapadno od Rijeke, uz cestu Rijeka - Trst. Područje lokalne samouprave obuhvaća oko 11 km2.

Iz grada se pruža lijep pogled na Kvarner s otocima Cresom i Krkom, kao i na planinu Učku i popularno ljetovalište Opatiju.

Gradska naselja[uredi | uredi kôd]

Kastav se sastojao od 6 naselja: Brnčići, Ćikovići, Kastav, Rubeši, Spinčići, Trinajstići, Jelovičani, Jurčići.

Od 1. kolovoza 2003. sva su naselja objedinjena u Kastav.

Turistička ponuda[uredi | uredi kôd]

Gastronomija: Restorani "Kukuriku", "Villa Mira", "Bonaca" ; Bistro "Loža"; Bistro "Mala riba" ;Pizzeria "Rustica" ; Oštarija "Fortica", i drugo

Hoteli i pansioni: Hotel Kukuriku, Pansion Villa Mira, privatni smještaj

Događanja : Bela nedeja, Kastafsko kulturno leto, Kastav blues festival, Advent s najljepšim pogledom, Pust, Antonjski rog, Dan grada Kastva, Jelenina, Zeleni Kastav, Revija Zdola neba kastavskega, Maškarani centar Kastav, Susret vinara kastavštine Belica, Festival puhačkih orkestara, Kastavske sportske igre.

Privatni smještaj: boravak u Kastvu moguć je u visokokvalitetnim privatnim kućama za odmor, apartmanima i sobama. Više informacija na stranicama Turističke zajednice- Grada Kastva

Politika[uredi | uredi kôd]

2017.-[uredi | uredi kôd]

Na lokalnim izborima u Kastvu 21. svibnja 2017. pobijedila je velika koalicija 7 lijevo-liberalnih i regionalističkih stranaka pod vodstvom SDP-a. Za gradonačelnika je izabran Matej Mostarac (SDP) s osvojenih 50,07% glasova u drugom krugu.

Rezultati izbora:[3]

Izborna lista Glasovi (%) Mandati
SDP-PGS-IDS-HNS-ARS-HSU-HSS 1.409 (41,93%) 8
Akcija mladih 864 (25,71%) 4
HDZ-HDS-HSP-HSLS 812 (24,16%) 4
Narodna stranka - Reformisti 275 (8,18%) 1

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Gradska loža

Aleji velikana posjetitelje Kastva pozdravlja Vladimir Nazor, veliki hrvatski književnik koji je u Kastvu na mjestu ravnatelja Učiteljske škole proveo 10 godina (od 1908. do 1918.), a poznato je i da je upravo u Kastvu počeo pisati i na čakavštini.

Nekoliko se koraka uzbrdo nalazi poprsje Ivana Matetića Ronjgova, muzikologa i skladatelja, koji je postavio teorijske temelje tzv. istarske ljestvice; zaljubljenika u ovaj kraj koji je brižljivo prikupljao i bilježio glazbenu baštinu Istre, Primorja i sjevernojadranskih otoka. Na temelju je toga narodnoga blaga napisao i mnoge autorske skladbe.

Slijede poprsja istarskoga trolista - Vjekoslava Spinčića, Matka Laginje i Matka Mandića - poznatih po prosvjetiteljskomu radu tijekom druge polovice XIX. stoljeća te borbi za nacionalna, ekonomska i politička prava žitelja ovoga kraja.

Tu su još i:

Grad Kastav se ponosi i sa svojim proslavljenim osobama iz suvremenog života kao što su:

Spomenici i znamenitosti[uredi | uredi kôd]

Trg Fortica
 • Aleja velikana
 • Osojnakova kotlarija
 • Crkvica sv. Sebastijana i Fabijana
 • Fortica
 • Gradska loža
 • Voltica
 • Muzejska zbirka Kastavštine
 • Vikotova bačvarija
 • Idičina peknjica
 • Delavska škola
Crekvina
 • Crekvina
 • Speleogalerija
 • Lokvina, Kaštel i crkvica Sv. Trojice
 • Župna crkva sv. Jelene Križarice, na najvišoj točki Kastva
 • Kapelice: (sv. Antuna Pustinjaka, sv. Mihovila)
 • Gradska vrata i zidine
 • eko-staza u kastavskoj šumi
 • Machaerites kastavensisKastavski žmurac, podzemni kukac dobio naziv po Kastvu, kojeg su otkrili članovi speleološke udruga "Estavele"

Ekonomija[uredi | uredi kôd]

Kastavština je još od davnih vremena poznata kao kraj vrsnih zanatlija, pa kastavsko gospodarstvo i danas, prije svega, obilježavaju mali i srednji poduzetnici i obrtnici, te tek nekoliko većih tvrtki. Osim što se pokazalo da upravo takvi gospodarski subjekti imaju budućnost u suvremenim uvjetima poslovanja, takvom strukturom gospodarstva Kastavština ujedno čuva i svoje naslijeđe, kako prirodno, tako i kulturno, ustrajući na razvoju ekološki prihvatljivih djelatnosti, potpuno u skladu s trendovima održivoga razvoja. Grad Kastav je od 1999. godine potpisnik i tzv. Aalborške povelje - povelje o održivome razvoju evropskih gradova za 21. stoljeće, čime se pridružio međunarodnome društvu od oko 400 gradova iz 35 europskih zemalja.

Kastafsko kulturno leto

Kultura[uredi | uredi kôd]

Grad Kastav se oduvijek s pravom ponosio svojom kulturnom baštinom, a kulturne su manifestacije i danas najprepoznatljivije obilježje grada. Kastav je tijekom drugih stoljeća sačuvao znatan dio svojih kulturno-povijesnih spomenika i tradicija, a svaka je nova generacija Kastavaca tome mozaiku kulturnoga blaga dodavala poneki nov kamenčić.

Kastav se može pohvaliti vrlo razvijenom glazbenom tradicijom, kao i drugim vidovima, najvećim dijelom amaterskoga, kulturnoga rada. Na zasadima kastavskoga kulturnoga amaterizma nikle su tijekom proteklih desetljeća manifestacije Kastafsko kulturno leto, Festival gitare i Kastav Blues Festival, koje se ubrajaju među najbolje ljetne manifestacije u ovoj regiji. Počeci međunarodnoga festivala kulture Kastafsko kulturno leto sežu u 1992. godinu, a Festival gitare se s iznimnim uspjehom održava od 1997. godine. Kastav Blues Festival, kao jedinstvena i najveća glazbena manifestacija ovoga profila u regiji, a i šire, prvi se puta održala 2008. godine otkada Kastav postaje neizbježna glazbena postaja kako eminentnih glazbenika, tako i sve brojnijih slušatelja i ljubitelja bluesa.

Na početku bijaše riječ. Riječ se razvijala i ostala. Prva ustanova u Istri koja je odigrala bitnu ulogu u poticanju i širenju domaće, hrvatske riječi bila je kastavska čitaonica osnovana 1866. Ovogodišnja okrugla obljetnica, prilika je za prisjećanje i promišljanje, tadašnjeg duha, kao i današnjeg stanja svijesti. Također za njegovanje čitalačke kulture, poznavanje, čitanje i čuvanje knjiga - čovjekova najboljeg prijatelja.

Atelieri[uredi | uredi kôd]

Atelier Saša Jantolek

Atelier POTOČNJAK mjesto je u kojem umjetnik Ante Potočnjak izlaže svoje osebujne radove. Godine 2006. predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za izuzetan doprinos hrvatskoj kulturi, a iste je godine primljen u europski viteški red Von Delo kao istaknuti humanist i umjetnik.

Atelier JANTOLEK je otvoren 6. lipnja 2009. godine kao prostor djelovanja slikara Saše Jantoleka, čija se djela ovdje mogu razgledati tijekom cijele godine.

Atelier PAVIĆ radni je i izložbeni prostor umjetnika Željana Pavića iz Kastva (r. 1952. god.), koji je likovnu umjetnost diplomirao na Pedagoškoj akademiji u rodnoj Rijeci.

Atelier iArte by Sla Gdje je umjetnost poziv na ljepotu... Modni boutique obitelji Cvetković nastao je 70-ih godina prošloga stoljeća i prvi je umjetnički prostor u Kastvu. Godine 2013. preuređen je u polivalentni prostor za izradu djela i njihovu izložbu s ciljem oprimjerenja umjetnosti življenja.

Yasna Skorup Krneta: Ambijentalna instalacija – objekti od metala i pronađenih (odbačenih) predmeta – postavljena u gradu Kastvu pred Crekvinom. Nesvakidašnja umjetnička kreacija predstavlja Kastav s njegovim kućicama i prepoznatljivim zvonikom.

Rekreacija[uredi | uredi kôd]

Biciklijada

Budući da Kastav uz kulturnu i graditeljsku baštinu ima i iznimno atraktivne krajolike i očuvanu prirodu, Turistička zajednica i Grad Kastav poduprli su projekt Udruge umirovljenika i starijih osoba Šećimo po Loze i Lužine. Rezultat su te suradnje, uz sredstva iz donacije AED-a, tri uređene šetnice kroz kastavske šumske ljepotice, Lozu i Lužinu, otvorene 2005. godine povodom Svjetskoga dana pješačenja. Nekada je Kastav bio polazište, odnosno cilj (ovisno o tome s koje strane krećete) Europskoga pješačkoga puta E-6, koji je vodio sve do Švedske. Stvaranje državne granice sa Slovenijom prekinulo je taj izvorni pravac koji, za sada, završava u slovenskoj luci Kopar. Kako zdrav duh može opstati samo u zdravome tijelu, Kastavština ne zaostaje ni u sportskim terenima. Uz sportsku dvoranu i igralište, uređeni su i boćalište te teniski tereni, a na nekoliko lokacija postoji i mogućnost raznih oblika rekreacije (yoga, fitness, pilates/medicinska gimnastika, spinning, zumba, S-faktor, tae-bo, funkcional mix, bodyworkout, girja workout, košarka, odbojka, rukomet, karate, mali nogomet...).

Kastavska Crekvina polazišna je točka 63 kilometara dugačke biciklističke transverzale riječkoga prstena – biciklističke rute koja ljubiteljima aktivnoga odmora i rekreacije pruža drugačiji doživljaj ove poviješću i tradicijom bogate regije. Cikloturisti i zaljubljenici u biciklizam mogu obići šire područje Kastavštine slijedeći transverzalu i njezine dvije poveznice – 5.5 kilometara dugačku stazu Kastav – Brajani – Stanić i šestkilometarsku stazu Kastav – Viškovo – Kablari, kao i staze s područja općine Klana, Viškovo i Matulji. Nakon uzbudljive vožnje po terenski raznolikim stazama predlažemo vam odmor pod stoljetnim krošnjama kastavske Fortice uz, i više nego dojmljiv, zalazak sunca.

OPG ranč Sivi Vrabac-uz šetnju, trčanje i biciklizam, zaljubljenici u prirodne ljepote kastavskih šuma Loze i Lužine sve se češće odlučuju na uživanje u miru ovoga zelenog bogatstva iz malo drugačije perspektive – jahanjem na konjima OPG ranča Sivi Vrabac. Poznati kastavski jahačko-rekreativni centar smješten je u neposrednoj blizini starogradske jezgre, na početku šetnice, tek 350 metara udaljen od impresivne Crekvine. Ranč nudi mogućnosti terenskoga, sportsko-rekreativnoga i samostalnoga jahanja kako za početnike, tako i za napredne jahače.

Šport[uredi | uredi kôd]

Priča o Kastvu[uredi | uredi kôd]

Question copyright.svg
Postoji mogućnost da je tekst ili veliki dio teksta prepisan s ove stranice. Ako postoji dopusnica za uporabu teksta, to bi trebalo biti istaknuto na stranici za razgovor. Ako dopusnica ne postoji, tekst je potrebno obrisati!

Rok za isticanje potrebnih dopusnica je {{{datum}}}, nakon čega će tekst biti obrisan. Vidi upute za dobivanje dopusnice.

[[Kategorija:Neodgovarajući sadržaj {{{datum}}}]]

Kao mnogi gradovi na susretištu Srednje Europe i Mediterana i Kastav ima bogate tradicije i prepoznatljiv identitet. Tijekom svoje povijesti Kastav je bio upravno, ekonomsko i kulturno središte Istre i Primorja; bio je i ostao rasadnikom narodne svijesti, pa je, čak i kada su se u okolici počeli razvijati gradovi danas daleko veći od njega, uspio sačuvati autonomiju, jezik i običaje.

U davna se vremena Kastavština protezala sve do obronaka Učke, a za Kastavsku su se gospoštiju otimala mnoga feudalna gospoda. O veličini i značaju Kastva ranijih stoljeća danas svjedoči i stara gradska jezgra opasana srednjovjekovnim gradskim zidom s devet kula, smještena na brijegu visokome 365 metara, koja je bila i ostala središtem cijele Kastavštine.

Danas Grad Kastav uspješno sjedinjuje svoje povijesne vrednote sa suvremenim življenjem. Od osamostaljenja Republike Hrvatske te ponovnoga ustroja Grada Kastva kao samostalne jedinice lokalne samouprave nositelji napretka Grada postaju malo i srednje poduzetništvo, za čiji su razvoj osigurani povoljni uvjeti, posebno zahvaljujući blizini Rijeke i Opatije, gospodarskoga odnosno turističkoga središta regije.

Obilježja su Kastva i međunarodne manifestacije Kastafsko kulturno leto, Festival gitare i Kastav Blues Festival, koji gostovanjima brojnih svjetski poznatih umjetnika ljeti privlače tisuće posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva.

Valvasor - Kastav.jpg

Uz Kastav se vezuju i tradicionalni praznik mladoga vina – Bela nedeja, zatim karnevalsko veselje koje svake godine počinje na Antonju, 17. siječnja, susreti puhačkih orkestara, harmonikaša i vinara, bogat izložbeni program i izvrsni restorani u ugodnome ambijentu staroga grada i okolice te još mnoštvo drugih zanimljivosti, o kojima možete više otkriti na stranicama koje slijede...

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. https://www.dzs.hr/
 2. a b Fumić, Katarina. 17. listopada 2018. Mitovi i legende Kastavštine. University of Pula. Department of Interdisciplinary, Italian and Cultural Studies. Pristupljeno 28. kolovoza 2022.
 3. Arhivirana kopija (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 14. ožujka 2018. Pristupljeno 13. ožujka 2018. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Flag of Croatia.svg Portal Hrvatske – Pristup člancima s tematikom o Hrvatskoj.