Ivan Golac (slikar)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Za druga značenja, pogledajte Ivan Golac.

Ivan Golac (Gospić, 1971.) je hrvatski slikar i kipar.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se je u Gospiću 1971., gdje je završio osnovnu i srednju školu. Studirao je u Rijeci na Filozofskom fakultetu gdje je diplomirao na odjelu slikarstva u klasi profesora Marijana Pongratza i Ksenije Mogin. Oženjen je i ima dvoje djece.

Samostalno je izlagao u Delnicama, Gospiću, Karlovcu, Pazinu, Pločama, Samoboru, a skupno na tridesetak izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Česti je sudionik likovne stvaraonice Hrvatske vojske. Vodi likovnu radionicu za nadarenu djecu grada Gospića.

Slika krajobraze. Osmislio je više idejnih likovnih rješenja u svezi s uređenjem javnih prostora.

Poznata djela[uredi | uredi kôd]

Spomenik ‘Svim bajkerima svijeta’ u Smiljanu te najvećeg snjegovića u Hrvatskoj koji je korišten za snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana ‘Gospić šalje snijeg Vancouveru’.

Ostalo[uredi | uredi kôd]

Uz slike i kiparska postignuća, Ivan Golac je rješio da od prirodnih materijala izrađuje unikatne skulpture tj. satove od drveta koji pokazuju vrijeme višeznačno-slave Velebit i bogatstvo prirode kojom smo okruženi.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

  • Posebno priznanje za izuzetan doprinos u promicanju i očuvanju kulturnih vrijednosti Like i Velebitskog primorja, za spomenik Šimi Starčeviću

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Udruga Vila Velebita Odbor za Izgradnju spomenika Šimi Starčeviću, 2. listopada 2007., preuzeto 12. kolovoza 2012.