Ivona Dončević

Izvor: Wikipedija

Ivona Dončević (rođ. Maixner) (Zagreb, 20. prosinca 1917.Koblenz, 5. kolovoza 2014.), bila je hrvatska publicistica, po struci novinarka.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Ivona Dončević rođena je u Zagrebu 1917. godine. Novinarstvo je učila na Visokoj školi za socijalne znanosti i novinstvo u Parizu gdje je diplomirala 1939. godine.[1] Surađivala je u Omladini, Hrvatskoj smotri, Hrvatskom narodu, Novoj Hrvatskoj i Hrvatskom ženskom listu.[1] Godine 1945. otišla je u Italiju, a preko nje u emigraciju u Argentinu, gdje upoznaje poznatog hrvatskog kulturnog djelatnika Zorislava Dončevića, za kojeg se udaje 1952. godine.

Oboje su se s njihovim sinom Darijom odselili 1966. godine u SR Njemačku, gdje je Zorislav nastavio raditi u struci, a ona se pokraj rada kao socijalna radnica za hrvatske gastarbajtere, angažirala i u hrvatskom emigrantskom tisku, Novoj Hrvatskoj, Hrvatskoj misli, Hrvatskom tjedniku i Hrvatskoj reviji.

Uređivala je časopis Kroatische Berichte, kojega je i suosnivateljica, a koji je izlazio u Mainzu na njemačkom jeziku (1976. – 1990.), poznatog po visokom spisateljskom stilu, na razini diplomatskog, što je tom listu donijelo veliki ugled. Suosnivateljica je Zajednice za proučavanje hrvatskog pitanja (1976.).[2]

Njezinim angažiranjem utemeljen je Informacijski ured Hrvatskog narodnog vijeća u Bonnu. Ivona Dončević bila je voditeljica tog ureda u razdoblju od 1985. do 1992. godine. U tom je razdoblju, pred hrvatsko osamostaljenje i prvih godina neovisnosti Republike Hrvatske, zajedno sa suprugom Zorislavom, angažirala se na uspostavi političkih veza s europskim (EEZ) i njemačkim parlamentarcima, lobiravši za hrvatsku samostalnost.

Umrla je u Koblenzu, 2014. godine. Pokopana je na zagrebačkome groblju Mirogoju, u obiteljskoj grobnici.[1]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Život za uskrsnuće Hrvatske, tekst: Stjepan Šulek, Hrvatsko slovo, matis.hr, 26. kolovoza 2014., pristupljeno 15. siječnja 2020.
  2. Dončević, Ivona, enciklopedija.hr, pristupljeno 15. siječnja 2020.