Ivona Dončević

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ivona Dončević (rođ. Maixner) (Zagreb, 20. prosinca 1917.) je hrvatska publicistica, po struci novinarka.

Novinarstvo je učila na Visokoj školi za socijalne znanosti i novinstvo u Parizu. 1945. je otišla u Italiju, a preko nje u emigraciju u Argentinu, gdje upoznaje poznatog hrvatskog kulturnog djelatnika Zorislava Dončevića, za kojeg se udaje 1952. godine.

Oboje su se sa njihovim sinom Darijom odselili 1966. godine u SR Njemačku, gdje je Zorislav nastavio raditi u struci, a ona se pored rada kao socijalna radnica za hrvatske gastarbajtere, angažirala i u hrvatskom emigrantskom tisku.

Uređivala je časopis Kroatische Berichte, koji je izlazio u Mainzu na njemačkom jeziku, poznatog po visokom spisateljskom stilu, na razini diplomatskog, što je tom listu donijelo veliki ugled.

Njenim angažiranjem je utemeljen Informacijski ured Hrvatskog narodnog vijeća u Bonnu. Ivona Dončević je bila voditeljica tog ureda u razdoblju od 1985. do 1992.. godine. U tom je razdoblju, pred hrvatsko osamostaljenje i prvih godina neovisnosti Republike Hrvatske, zajedno sa suprugom Zorislavom, angažirala se na uspostavi političkih veza sa europskim (EEZ) i njemačkim parlamentarcima, lobiravši za hrvatsku samostalnost.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]