Izaslanica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Izaslanica
The Emissary
Izaslanica
Epizoda br. 20.
Sezona 2.
Prvo prikazivanje 29. lipnja 1989.
Scenarist Richard Manning
Hans Beimler
Redatelj(i) Cliff Bole
Gostujući glumci Georgann Johnson kao admiralica Gromek
Lance Le Gault kao K'Temoc
Suzie Plakson kao K'Ehleyr
Zvjezdani datum 42901.3
Članak o epizodi na IMDb-u
Kronologija epizoda
Prethodna Potjera
Sljedeća Vrhunska izvedba

Izaslanica (eng. The Emissary) dvadeseta je epizoda druge sezone američke znanstveno-fantastične serije Zvjezdane staze: Nova generacija.

Radnja[uredi VE | uredi]

Enterprise, po naredbi Stožera Zvjezdane Flote, na brod teleportira izaslanicu K'Ehleyr koja je pola čovjek, a pola Klingonka. Posada odmah primijeti Worfovu hladnoću prema K'Ehleyr koja ih obavijesti da moraju presresti T'Ong, klingonski brod čija se posada nalazi u kriogeničkom snu cijelo stoljeće. Otkriva da su Klingonci započeli putovanje dok je Federacija još uvijek bila u ratu s Klingonskim Carstvom, i ako se probude izvan dometa ključnih federacijskih baza, posljedice bi mogle biti pogubne.

Worf, izbjegavajući izaslaničine prijateljske pokušaje zbližavanja, s oklijevanjem izvršava Picardove naredbe da se sastane s izaslanicom u vezi opasne situacije s T'Ongom. Njihov sastanak brzo postane osoban otkrivajući da su njih dvoje već bili u vezi. Nakon oštre rasprave, K'Ehleyr iznenada odlazi. Kako bi se riješila frustracija, K'Ehleyr odlazi u holodek gdje pokrene Worfov strogi vježbovni program. Worf joj se pridruži u vježbi u kojoj se bore protiv smrtonosnih tuđinskih ratnika. Nakon završetka programa prepuštaju se obostranoj strasti. U zoru, Worf je pita da prisegne kao Klingonac da će se vjenčati što tradicionalno slijedi nakon intimnosti, no ona odbija.

U međuvremenu Enterprise se približava T'Ongu čiji nedavno probuđeni članovi posade započinju otvarati vatru na brod. Da bi spriječio fatalan sukob, Worf se obuče u odoru klingonskog kapetana sa svim odličjima i predstavi se zapovjedniku T'Onga kao zapovjednik Enterprisea, zahtijevajući od njih predaju. Uspješno uvjerava klingonske vođe da je rat završen za vrijeme misije T'Onga i da su Klingonci i Federacija sada saveznici.

Nakon T'Ongove predaje, K'Ehleyr se priprema da preuzme zapovjedništvo nad klingonskim brodom i Worf ju otprati u sobu za teleportaciju. Tamo se mire, i iako je Worf privlači, ona ga ostavlja u nadi da će se njihovi putovi ponovno sresti.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]