George Stevens

Izvor: Wikipedija
George Stevens
George Stevens
George Stevens prima Oscara 1957. godine za film Div
Rođenje 18. prosinca 1904., Oakland, Kalifornija, SAD
Smrt 8. ožujka 1975., Lancaster, Kalifornija, SAD
Godine rada 1915.1970.
Supruga Yvonne Howell (1930.-1947.)
Joan McTavish (1968.-1975.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

George Stevens (Oakland, Kalifornija, 18. prosinca 1904. - Lancaster, Kalifornija, 8. ožujka 1975.), američki filmski redatelj, producent i pisac.

Rođen u Oaklandu, Kalifornija, Stevens se počeo baviti filmom kao kamerman, radeći na filmovima Stanlija i Olija. Prvi dugometražni film mu je bio The Cohens i Kellys in Trouble iz 1933.

1934. je prvi put režirao, i to jeftinu komediju Kentucky Kernels. Prekretnica u karijeri bio mu je film Alice Adams iz 1935., s Katharine Hepburn. Krajem tridesetih je režirao nekoliko filmova s Ginger Rogers i Fredom Astaireom, ne samo njihovih zajedničkih filmova, nego i posebno.

Tijekom Drugog svjetskog rata, njegova ekipa je jedina snimila film u boji na europskoj bojišnici, a snimali su i u koncentracijskom logoru u Dachauu. Kao rezultat, njegovi filmovi su nakon rata postali više dramatični. I Remember Mama iz 1948. je bio zadnji film s komičnim scenama koji je snimio. Nakon toga je snimio klasike kao što su Mjesto pod suncem, Shane, Dnevnik Anne Frank, Div i Najveća priča ikad ispričana.

Stevens je otac televizijskog i filmskog pisca, producenta i redatelja Georgea Stevensa mlađeg i djed televizijskog i filmskog producenta Michaela Stevensa.

Stevens je umro na svojem ranču u Lancasteru u Kaliforniji.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]