Janez Maroević

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Janez Maroević (Split, 9. prosinca 1972.), po struci magistar ekonomije, je atletski maratonac iz Staroga Grada na Hvaru koji je gotovo 25 godina bio jedna od ključnih osoba u organizaciji plivačkog Faros maratona.

Jedan je od najboljih hrvatskih maratonaca svih vremena; 6 puta državni prvak u maratonu, osvajač 26 medalja na državnim prventvima, pobjednik više od 130 utrka u Hrvatskoj i inozemstvu i državni reprezentativac. Njegov najveći međunarodni uspjeh je pobjeda na Fort Lauderdale Maratonu 2014. (SAD).

Hrvatska radiotelevizija je 2004. godine o njemu snimila film MARATONAC, Janez Maroević - Moja životna priča, redatelja Petra Krelje.

U karijeri je nastupao za sljedeće atletske klubove: AK "ASK" Split, AK "Sveti Duje" Split, AK "Hrvatski sokol" Osijek, AK "Sinj" Sinj i AK "Dubrovnik" Dubrovnik.

Uz utemeljitelja Vicka Šoljana, do 2014. je bio glavni organizator najprestižnijeg svjetskog natjecanja u daljinskom plivanju - Faros maratona. Od 1990. do 1996. godine je bio tajnik, a od 1997. do 2014. glavni tajnik i prvi operativac Faros maratona.

2001. godine je bio jedan od osnivača Hrvatskog saveza daljinskog plivanja čiji je glavni tajnik bio od 2001. do 2014. U istom razdoblju je bio član Skupštine i Izvršnog odbora Hrvatskog saveza daljinskog plivanja. Od 1990. do 2014. je bio tajnik Daljinsko-plivačkog kluba "Faros" Stari Grad i tajnik Plivačkog kluba "Faros" Stari Grad.

Bio je jedan od urednika monografije Svjetski Faros maraton (kolovoz 2012.).

Predstavljao je Faros maraton i Hrvatski savez daljinskog plivanja na Global Open Water Swimming Conference 2012 i International Marathon Swimming Hall of Fame Induction Ceremony 2012 održanima u Long Beachu (SAD) 21. i 22. rujna kada je Faros maraton kao prvi maraton u svijetu svečano inauguriran kao novi član Kuće slavnih sa sjedištem u Fort Lauderdaleu (SAD).

2014. godine je započeo s novim projektom i utemeljio Faros Challenge, solo/štafetno preplivavanje Starogradskog zaljeva, čiji je danas direktor.

Bio je dugogodišnji izvjestitelj za sve hrvatske medije o događajima vezanim uz hrvatsko i svjetsko daljinsko plivanje.

Za svoje uspješne rezultate i rad u sportu dobitnik je brojnih priznanja iz zemlje i svijeta.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]Athletics pictogram.svg Nedovršeni članak Janez Maroević koji govori o atletičaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.