Japan papir

Izvor: Wikipedija
Sugiharagami,jedna od vrsta japan papira

Japan papir je tanak,ali jak papir načinjen od biljnih vlakana .Najčešće se radi od vlakana japanskog duda papirovca Broussonetia papyrifera (jap. kozo). Ovaj se papir proizvodi u raznim debljinama i bojama,te predstavlja idealan materijal za konzervaciju knjiga i umjetnina od papira.

Vrste japan papira[uredi | uredi kôd]

Papir Sastav Opis i uporaba
Goyu 90% kozo Za tisak.
Hosokawa ohban 100% kozo Teži od drugih vrsta,za učvršćenje dokumenata i karata.
Kaji 100% kozo Laki papir za konzervaciju.
Kizukushi 100% kozo Za spajanje oštećenja.
Misu 100% kozo Za konzervaciju.
Okawara 100% kozo Za konzervaciju.
Sekishu 80% kozo Za štampu i konzervaciju.
Sekishu kozogami mare 100% kozo Spajanje oštećenja.
Sekishu kozogami turu 100% kozo Spajanje oštećenja.
Udagami 100% kozo Netransparentan, za spajanje oštećenja.

Proizvodnja[uredi | uredi kôd]

Radi se isključivo ručno. Unutarnja se kora biljke sabire u jesen i proljeće. Svežnjevi se štapova pare u kotlovima te suše na suncu, uz prethodno uklanjanje kore. Ova se potom moči i ručno čisti od vanjskog crnog sloja, te se ponovo pere i suši na suncu. Nakon ovoga ista se kuha u lužini te izlaže vodenoj pari više sati. Opet ih se ispire te izbjeljuje. Po izbjeljivanju se uklone nečistoće. Dobiveni se materijal zatim uobliči u male lopte koje se tuku kako bi se zdrobila vlakna. Zatim slijedi miješanje sa sluzi korijena biljke tororo (Dioscorea oposita), i to u omjeru 30% vlakana i 70 % vode. Papir se potom najčešće radi pomoću finih uokvirenih sita. Dobiveni se papir potom na drvenim policama suši, te se ostavi preko noći, a zaostala se voda drugi dan istisne. Papir se zatim suši na suncu i nakon sušenja reže.

Uporaba[uredi | uredi kôd]

Japan papir koristi se u konzervaciji knjiga, te umjetnina na papiru. Papir dolazi u raznim bojama i debljinama, i koristi se za spajanje razderotina, popravak korica i ojačavanje snopova stranica knjiga. Konzervator odabire komad papira primjerene boje i debljine, te ga koristi u radu na predmetu.

Spajanje poderotina[uredi | uredi kôd]

Prvo se odabire papir boja kojeg je najbliža oštećenom papiru. Poderotina se izravna i pomoću ljepjive paste se dijelovi ponovo spoje, kako bi u daljnem procesu služili kao potpora.

Traka japan papira otkine se od lista koji smo odlučili koristiti. To radimo tako da papir namočimo uzduž dijela koji će biti otkinut, te zatim prstima vučemo u stranu da traku odvojimo od ostatka lista, tako da traka ima raščupan rub, Ovi će raščupani dijelovi po sušenju omogućiti jači spoj razderotine koju obrađujemo.

Ljepljiva se pasta nanese na jednu stranu trake, i to od središta prema van. Traka se potom postavi na dio koji spajamo, i to tako da dio papira malo prelazi preko ruba dijelova koje spajamo. Kasnije ovaj suvišak po sušenju odrežemo. Za ravnanje papira na poderotini koristimo suhi kist, te također radimo od sredine ka van. Spojenu stranicu stavimo između 2 lista PET folije, ili staklenih ploča, upojnog papira i Reemay ili Holytex netkane tkanine, te opteretimo i ostavimo da se suši.

Ukoričavanje[uredi | uredi kôd]

Uvez listova[uredi | uredi kôd]

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

  • Ballofet, Nelly and Jenny HIlle. Preservation and Conservation for Libraries and Archives. Chicago: American Library Association. 2005. ISBN 0-8389-0879-9
  • Conservation in the Library. Ed. by Susan Garretson Swartzburg. Westport, CT: Greenwood Press. 1983. ISBN 0-313-23267-9
  • DePew, John N. with C. Lee Jones. A Library, Media and Archival Preservation Glossary. Santa Barbara, California: ABC-CLIO. 1992. ISBN 0-87436-576-7
  • DePew, John N. A Library, Media and Archival Preservation Handbook. Santa Barbara, California: ABC-CLIO. 1991. ISBN 0-87436-543-0
  • The E. Lingle Craig Preservation Laboratory Repair and Enclosure Treatment Manual. Images and text by Garry Harrison, web design by Jacob Nadal.
  • Narita, Kiyofusa. Life of Ts'ai Lung and Japanese Paper Making. p. 15-70. Tokyo: The Paper Museum. 1980.
  • Turner, Silvie. The Book of Fine Paper. p. 82-101. New York, NY: Thames and Hudson, Inc. 1998. ISBN 0-500-01871-5

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

The E. Lingle Craig Preservation Laboratory Repair and Enclosure Treatment Manual