Japanski bojni brod Yamato

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Yamato
Yamatotrials.jpg
Yamato tokom ispitivanja u zaljevu Sakumo, 1941.
Državna pripadnost:
Japansko Carstvo
Naval ensign of the Empire of Japan.svg
Naval ensign of the Empire of Japan.svg
Klasa i vrsta Yamato klasa bojnih brodova
Naručitelj Mitsubishi Nagasaki Shipyard
Kobilica položena 4. listopada 1937
Porinuće 8. kolovoz 1940
Stavljen u službu 16. prosinca 1941
Status Potopljen (7. travnja 1945)
Glavne osobine
Istisnina 65,027 tona
72,809 tona pun
Dužina 263m
Širina 39,5m
Gaz 11m
Brzina 27 čvora (50 km/h)
Posada 2750
Naoružanje (1941)
9 x 460 mm glavni topovi (3x3)
12 x 155mm topovi(4x3)
12 x 127mm topovi (6x2)
24 x 25mm protuavionski (8x3)
4 x 13,2mm topovi (2x2)
(1945)
9 x 460mm glavni topovi (3x3)
6 x 155mm topovi (4x3)
24 x 127mm topovi (12x2)
162 x 25mm protuavionski(52x3,6x1)
4 x 13mm (2x2)
Oklop Vodeni remen: 410mm
Paluba: 200-226mm
Glavni topovi: 650mm (prednja strana)
Oprema za zrakoplove 2 katapulta

Yamato je bio vodeći broj u Yamato-klasi bojnih brodova, imala je sestru Musashi, bili su najteži bojni brodovi ikad konstruirani. Bili su težine do čak 72,800 tona kada su bili puni, niti jedan od brodova nije preživio Drugi svjetski rat. Yamato je proizveden 1937. godine u brodogradilištu Kure (Hiroshima). Yamato je bio najveći bojni brod u to vrijeme. Njegovo primarno naoružanje su topovi kalibra 460mm, a maksimalna brzina broda je iznosila 27 čvora. Pogonski sustavi činile su parne turbine (sveukupno četiri turbine). Radi poboljšanja manevarskih sposobnosti ugrađeno je krmilo velikih dimenzija,kojem je pogon davao benzinski motor. Svaka topovska kula (sve ukupno tri kule) bila je teška 3,000 tona. Potopljen je kod Okinawe 7. travnja 1945. od strane američkog nosača, od 2.800 članova posade preživjelo je samo 300.

Dizajn[uredi VE | uredi]

Trup broda sastojao se od 1.147 sekcija, od čega se 1.065 nalazilo ispod razine glavne oklopljene palube. Oklopnu zaštitu imalo je 54 posto dužine broda, protutorpedna zaštita (debljine 410mm) omogućavala je neprobojnost prilikom udara torpeda (mase eksplozivnog sredstva oko 400kg). Sustav za upravljanje topovskom vatrom za borbu s razaračima i zrakoplovima nalazio se u zapovjednom tornju. Kao pogonsko gorivo korištena je nafta. Na brodu je služilo ukupno oko 2.800 članova posade. Djelovao je u sastavu mješovite flote, 1. divizije bojnih brodova. Od kolovoza 1942. godine djelovao je zajedno s bojnim brodom Musashi u području Guadalcanala.

Yamato par mjeseci prije nego što je stavljen u službu, 20. rujan 1941.

Naoružanje[uredi VE | uredi]

Yamatovo glavno naoružanje se sastojilo od devet 460mm topova -- najveći kalibar pomorske artiljerije koji je ikada bio montiran na ratnom brodu. Svaki top je bio 21 metara dugačak, težine do 147 tona, i bio je sposoban pucati velike eksplozivne i probojne granate do 42 kilometara. Sekundarno naoružanje se sastojilo od 12, 155mm topova montirano na četri troduple kupole (jedna u sredini, jedna na krmi i dvije u sredini broda), i 12 x 127mm topova, šest na svakoj strani broda, imao je još 24 x 25mm protuzrakoplovne topove, primarno montirane u sredini broda. 1945, sekundarno naoružanje se promjenilo na šest 155mm topova, 24 x 127mm topova i 25mm protuzrakoplovnih topova se povećalo sa 24 na 162.

Služba[uredi VE | uredi]

Borba kod Filipinskog mora[uredi VE | uredi]

U lipnju 1944. Yamato i Musashi su bili ponovno rekvizirani kao prijevoz trupe, ovaj put da pojačaju garnizon i pomorsku obranu na otoku Biak. Misija je otkazana kada je riječ došla do američkog nosača na Marijanskim otocima. Imperijalna japanska mornarica je reorganizirala, usredotočili većinu svoje borbene snage u nadi da postignu odlučujući uspjeh protiv amerikanaca. Cijela japanska mornarica je bila gora u brojkama i iskustvu nasuprot američke pacifičke flote. Od 19 do 23 lipnja 1944, Yamato je otpratio snagu Ozawove flote tokom Borbe kod Filipinskog mora. Japanci su izgubili tri nosača aviona i 426 zrakoplova. Yamatin jedini značajni doprinos je bio kada je slučajno počeo pucati na Japanske zrakoplove.

Nakon bitke, Yamato sve povukao sa svojom flotom do Hashirajima da se ponovno napuni i na naoruža. Musashi je 24 lipnja napustio svoju flotu i otputovao na kratko do Kure, gdje su joj montirali 5 x 3 25mm protuzrakoplovne topove. Promjena je rezultirala micanjem zapaljivih stvari sa bojnog broda, posada je spavala na paletama koji bih koristili ako bi Yamato bio oštećen. Yamato je napustio Japan 8. srpnja sa Musashi, Kongo, Nagato i 11 krstarica i razarača -- otputovali su na jug. Yamato i Musashi su krenuli prema Lingga otocima, stigli su 17. srpnja. U ovoj fazi rata, Japanska tanker flota je bila znatno smanjena pljačkom američkih podmornica, tako da su većina flote stacionirana istočno od Malazije da budu blizu izvora benzina. Bojni brod je ostao kod otoka sljedeća tri mjeseca.

Bitka u zaljevu Leyte[uredi VE | uredi]

Yamato pogođen bombom tokom Bitke kod Sibyuanskog mora, pogođena je prednja kupola. Pogodak nije izazvao ozbiljnu štetu.

Glavni artikl: Bitka u zaljevu Leyte

Između 22 i 25 listopada 1944, kao dio admirala Takeo Kuritove snage, Yamato je sudjelovao u jednom od najvećih pomorskih bitaka u povijesti— Bitka u zaljevu Leyte. Kao odgovor američke invazije na Filipinima, Operacija Sho-Go je zvala mnogo Japanskih divizija da sudjeluju kod otoka Leyte, gdje su američke trupe imali bazu. 18. listopada Yamato je dobio premaz crne kamuflaže u pripremama za njezino nočno putovanje. Dok je bila na putu za Leyte, snage su bile napadnute kod Palwanskog prolaza 23. listopada od podmornica USS Darter i Dace, koji su potopili dvije teške krstarice uključujući Kuritov brod, Atago, Kurito je preživio i bio je prebačen na Yamato.

Bitka kod Sibuyanskog mora[uredi VE | uredi]

Dan nakon bitka kod Sibuyanskog mora je jako oštetila Kuritovu flotu, gubljenjem tri teške krstarice, uklanjajući značajni dio flotine prouzrakoplovne obrane. Tokom dana, američki nosači aviona je sve ukupno imo 260 uzletavanja. Zrakoplov sa USS Essex je pogodio Yamatu sa dvije probojne granate, Yamato je pretrpio umjerenu štetu i primio oko 3,370 tona vode, ali je ostao se boriti. Amerikanci su svoje napade tada ufokusirali na Musashi koji je kasnije bio potpljen, kada je bio pogođen sa 17 bombi i 19 torpeda.

Operacija Ten-Go[uredi VE | uredi]

Yamato pod napadom Američkih zrakoplova, travanj 1945.

1. siječnja 1945, Yamato, Haruna i Nagato su prebačeni u novi reaktiviranu 1. Diviziju bojni brodova. Yamato je napustio zaljev dva dana kasnije i krenuo za Japansko more. Premještanje je bilo kratko; 1. Divizija bojnih brodova je bila opet deaktivirana 10. veljače i Yamatu su dodjelili u 1. Diviziju nosača. 19. ožujka, američki zrakoplov sa broda Enterprise, Yorktown i Intrepid su napali Kure. Iako 16 ratnih brodova je bilo pogođeno, Yamato je pretrpio samo manju štetu. 

Yamato izbjegava bombe i torpedo, tokom operacije Ten-Go

Završni korak prije nego što su planirali invaziju na Japan, Savezničke snage su napali Okinawu 1. travnja. Japanska mornarica je reagirala tako da organiziraju operaciju Ten-Go, to bi pokazalo odanost preostale Japanske pješačke snage. Yamato i devet pratilaca bi otputovali do Okinawe, u dogovoru sa kamikazama i Okinawske preostale pješadije bi napali Savezničku snagu koji su bili na otoku. Yamato bi se nasukao i nastavio bi se boriti sve dok nebi bio uništen. U pripremama za misiju, Yamato se napunio do kraja sa municijom 29. ožujka. Prema Japanskom planu, brodovi su trebali uzeti dovoljno municije i goriva da otputuju samo jedanput do Okinawe.

Nažalost za Japance, Saveznici su presreli i dekodirali radio signal, i time naučili određene stvari o operaciji Ten-Go, dodatne informacije o potvrdama Japanske namjere je došla oko 20:00 sati, kada su Specijalne napadačke jedinice bile viđene kod morskog prolaza Bungo od Američkih podmornica Threadfin i Hackleback. Oboje su izvjestili Yamatine kordinate Američkim nosačima, ali nisu mogli napasti zbog brzine Japanskih brodova i njihovim cika-caka manevrima.Savezničke snage oko Okinawe su se pripremali za napad. Admiral Raymond Spruance je javio šest bojnim brodovima da se pripreme za bombardiranje otoka.

Eksplozija sekcije sa municijom na Yamatu.

Oko 12:30, 280 bombardera i torpedo bombardera su stigli za Japansku snagu, Japanski razarač Asashimo, koji je ranije ispao iz formacije zbog problema sa motorom, je bio uhvaćen i potopljen od Američkih zrakoplova. Yamato je bio pogođen oko 12:41 sa dvije bombe koje su razorili dva protuzrakoplovna topa, i napravili rupu u palubi. Treća bomba je uništila glavni centar sa radarom. U 12:45 torpedo je pogodio prednju stranu broda koja je jako zatresla brod. Članovi posade koji se nisu povukli natrag u brod, su bili ubijeni od Američkih zrakoplova.

Oko 13:40. Najmanje četri bombe su pogodili sredinu broda i izazvala puno žrtava, među kojima je većina bila sa 25mm protuzrakoplovnih topova. Kasnije 4 torpeda su pogodili, tri su eksplodirali kod lučne strane, koja je počela primat puno vode u palubi sa motorima i strojevima, poslije je se poplavila i soba sa kojom se upravljao brod. Gubitkom sobe za upravljanje broda, brod je izgubio svu manevarnost i počeo se polako zaustavljat.

Oko 14:02, zakašnjena zapovjed je došla da se napusti brod. U to vrijeme, Yamatina brzina je pala na 10 čvorova (19km/h). Vatra se širila bez kontrole, u nekim sekcijama počeo je zvoniti alarm zbog velike temperature u prednjoj sekciji sa municijom. Normalna procedura bi bila da se poplavi sekcija sa municijom da se izbjegne eksplozija, ali pumpe koji su bili u tom stanju da to naprave su bili uništene.

U 14:20, nestalo je struje i njezine preostale 25mm protuzrakoplovni topovi su počeli padati u more. Tri minute kasnije, Yamato se prevrnuo. Njezine glavne kupole su otpale, kada se prevrnula jedna od sekcija sa municijom je eksplodirala u velikoj eksploziji. Poslije toga Yamato je počeo brzo tonut, od 3.332 članove posade preživjelo je samo 270 članova, skup sa zapovjednikom flote admirala Seiichi Ito

Od prvog napada pa sve do eksplozije, Yamato je bio pogođen sa najmanje 11 torpeda i 6 bombi.

Posljedice operacije Ten-Go[uredi VE | uredi]

Operacija Ten-Go je koštala Japance između 3,700 do 4,250 umrlih skupa sa Yamatom, Yahagi i četri razarača. Amerika je izgubila samo 12 mornara i 10 zrakoplova, Operacija Ten-Go Japanske mornarice je zadnja značajna akcija Drugog svjetskog rata, i njihovih par preostalih brodova nisu imali neka značajna utjecaja na posljednje dane rata

Operacija Ten-Go je imala minimalni utjecaj na Savezničke snage oko i na Okinawi, Otok je proglašen sigurnim 21. lipnja 1945.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Zapis o kretanju (sa eng.)

Operacija Ten-Go(sa eng.)