Japanski crveni bor

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Japanski crveni bor
Japanski crveni bor
Japanski crveni bor
Status zaštite
Status iucn3.1 LC hr.svg

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Pinophyta
Razred: Pinopsida
Red: Pinales
Porodica: Pinaceae
Rod: Pinus
Vrsta: P. densiflora
Dvojno ime
Pinus densiflora
Siebold & Zucc.

Japanski crveni bor (također poznat i pod nazivom "Crveni korejski bor") (lat. Pinus densiflora) vrsta je drveća iz porodice borovki (lat. Pinaceae).

U prirodi raste u Japanu, Koreji, sjeveroistočnoj Kini (Heilongjiang, Jilin, Liaoning, Shandong) i na jugoistoku Rusije (južni Primorski kraj). Ovaj bor popularan je kao ukrasno stablo, ima nekoliko kultivara, a zimi postaje žućkast. Visina ovog stabla je 20 do 35 m. Japanski crveni bor voli osunčane predjele na dobro isušenim, lagano kiselim tlima.

Listovi su igličasti, 8-12 cm dugi, s dvjema iglicama po pršljenu. Češeri su 4-7 cm dugi. Sličan je običnom boru, s razlikom u dužim, tanjim iglicama, koje su zelene bez plavog tona iglica običnog bora.

U Japanu je poznat kao akamatsu (赤松, doslovno "crveni bor") i mematsu (雌 松). Mnogo se uzgaja u Japanu za proizvodnju drveta i kao ukrasno stablo. Ima važnu ulogu u klasičnom japanskom vrtu. Odabrani su brojni kultivari, uključujući raznolik polutuljasti Oculus Draconis, viseću, često iskrivljenu pendulu i višečlanu 'Umbraculifera' (japanski 多 形 松 tagyoushou, ponekad napisan kao tanyosho). Simbol je japanske prefekture Iwate.

U Koreji, naziva se sonamu (소나무, doslovno "stablo bora"), on ima poseban status. Povijesno su korejske dinastije brinule o proizvodnji drva i smole koja je zabranila laicima da ih sječu. Korejski aristokrati, ili Yangban, voljeli su ga jer su smatrali da ovo zimzeleno drvo predstavlja vrline konfucijanizma, "vjernosti" i "snage". U ovom snažno konfucijanskom društvu, postao je nacionalni simbol. Za korejski narod se i danas smatra da predstavlja korejski duh i spominje se u južnokorejskoj državnoj himni, Aegukga. Kako su ga na zapad uveli japanski znanstvenici, na engleskom je njegov naziv "japanski crveni bor". U Korejsmo šumskoj službi, koristi se engleski naziv koji u prijevodu glasi "korejski crveni bor".[1]

Galerija[uredi VE | uredi]

  1. Korea's native plants to find new names. koreatimes (11. kolovoza 2015.) pristupljeno 7. svibnja 2016.