Jelena Subotić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Jelena Subotić je politologinja i profesorica na Državnom sveučilištu Georgije u Atlanti.[1] Poznata je po istraživanju politike sjećanja, ljudskih prava i tema vezanih uz tranzicijsku pravdu. Njezina knjiga Žuta zvijezda, crvena zvijezda (2019, Cornell University Press[2]) koja se bavi problematikom politike sjećanja na Holokaust u post-komunističkom razdoblju u Hrvatskoj, Srbiji i Litvi osvojila je 2020. godine nagradu Joseph Rothschild za teme vezane uz nacionalizam i etničke studije (koju dodjeljuje Udruženje za proučavanje nacionalnosti) kao i nagradu za najbolju knjigu godine od strane Sekcije za Europsku politiku i društvo Američkog društva za političke znanosti.[3][4] Knjiga Žuta zvijezda, crvena zvijezda je prevedena i objavljena i u Srbiji 2021. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Professor Jelena Subotic. jsubotic.snappages.com. Pristupljeno 12. siječnja 2021.
  2. Anđelka Cvijić. 5. prosinca 2021. Jelena Subotić: O svojim žrtvama je lakše govoriti nego o počiniocima. Danas (Beograd). Pristupljeno 14. svibnja 2022.
  3. Rothschild Prize | Association for the Study of Nationalities. Cambridge Core (engleski). Pristupljeno 12. siječnja 2021.
  4. Awards – European Politics and Society (Section 21) (engleski). Pristupljeno 12. siječnja 2021.

Vanjske veze[uredi | uredi kôd]