Jeri Ryan

Izvor: Wikipedija
Jeri Ryan
Jeri Ryan
Rodno ime Jeri Lynn Zimmermann
Rođenje 22. veljače 1968., München, Njemačka
Suprug Jack Ryan (1991. – 1999.)
Christophe Émé (2007. - )
Važnije uloge Sedma od Devet u Zvjezdanim stazama: Voyager
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Jeri Lynn Ryan (München, 22. veljače 1968.), američka glumica.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Djetinjstvo[uredi | uredi kôd]

Kao dijete američkih roditelja Jeryja i Sharon Zimmerman, rodila se u Münchenu, a svoje zapravo muško ime nosi zahvaljujući ocu, koji je priželjkivao sina. Zbog oca koji je bio u američkoj vojsci, odrastala je u nizu vojnih baza. Obitelj se konačno smjestila u Paducahu, država Kentucky. Tamo je završila srednju školu, maturiravši s državnom pohvalom. Kasnije je upisala kazalište na Sveučilištu Northwestern, gdje je diplomirala 1990. godine. Godinu prije pobijedila je na izboru za Miss Illinoisa, te na preliminarnom natjecanju u kupaćim kostimima. Na nacionalnom izboru za Miss Amerike završila je na trećem mjestu.

Filmska i televizijska karijera[uredi | uredi kôd]

Prije studiranja na fakultetu, igrala je u filmu Avioni, vlakovi i automobili, ali je izbrisana iz konačne verzije jer je "upropaštavala svaku svoju scenu (kako je sama rekla s osmjehom). Najpoznatija je postala 1997. kada joj je dodijeljena uloga Sedme od Devet. Znanstvena fantastika i serijal Star Trek postali su popularni upravo zbog toga što je ona u njemu glumila. Fanovi SF-a proglasili su je seks simbolom, zbog trikoa kojeg je nosila u seriji, a koji je bio toliko tijesan da je ponekad teško disala. Upravo zahvaljujući ulozi Sedme od Devet osvojila je nagradu Saturn u kategoriji najbolje sporedne glumice na televiziji. Nakon što je Voyager ukinut 2001. godine, priključila se ekipi serije "Školske tajne" gdje je igrala ulogu Ronnie Cooke, frustrirane odvjetnice koja je postala školska učiteljica.

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Nakon 1990. i diplome, posvetila se glumi, udala se za Jacka Ryana i ima sina Alexa, rođenog 1994. godine. Od Jacka Ryana rastavila se 1999.godine. Potom je otvorila restoran u Los Angelesu zajedno s kuharom Christopheom Eméeom, za kojega se i udala 2007. godine te s njim dobila kćerku Gisele 2008.godine.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Televizijske uloge[uredi | uredi kôd]

Filmske uloge[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Jeri Ryan u internetskoj bazi filmova IMDb-u (engl.)