Jin i jang

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Klasični taoistički simbol za Jin i jang

Jin i Jang ([[阴阳|t=陰陽|p=yīn yáng ) dva su osnovna pojma kineske filozofije.

Prikazuju posebno i naizgled nespojive sile prirode, koje se nadopunjuju. Dvojnost je karakteristična za različite grane kineske znanosti, kinesku filozofiju, čini temelje Tradicionalne kineske medicine, kao i središnje načelo kineskih fizičkih vježba i borilačke vještine.

Jang je povezan s bijelim, muškim načelom i usredotočeno je prema vani, ali crni Jin pak simbolizira žensko načelo koje je usredotočeno prema unutrašnjosti.

Jin i Jang simboliziraju dvojnosti u svijetu kao što su primjerice: svjetlo i tama, muško i žensko načelo, visoko i nisko, toplo i hladno. Ali jin i jang ipak se nadopunjuju i surađuju te udruženi čine tao (jedinstvo). Po tome se oni razlikuju od dvojnosti u pravim dualističkim sustavima, gdje se elementi dualizma nepomirljivo sukobljavaju. Simbol jina i janga lijepo pokazuje njihovu komplementarnost, jer se oni po svojoj vijugavoj stranici savršeno sklapaju u oblik kruga, a osim toga svaki od njih sadrži i djelić drugoga (crni kružić u bijeloj polovici i bijeli kružić u crnoj polovici simbola).

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Jin i jang