Tradicionalna kineska medicina

Izvor: Wikipedija
Ljekarna tradicionalne kineske medicine u Hong Kongu

Tradicionalna kineska medicina (TKM) (tradicionalni kineski: 中醫; simplificirani kineski: 中医; pinyin: Zhōngyī; približni izgovor: džong-i) pojam je koji služi za označavanje tradicionalnih oblika medicine u Kini. Izraz označava načine liječenja koji se primjenjuju u povijesti kineske medicine staroj preko 2000 godina, nastaloj radom naraštaja pučkih liječnika, travara, itd.

Nije dio medicine, te se ne koristi službeno u Narodnoj republici Kini.

Stari su Kinezi vjerovali da ljudskim tijelom teče Qi, koncept koji nema znanstvene i medicinske temelje. Po njihovom vjerovanju, kada je čovjek zdrav, qi je u stanju ravnoteže, a bolest nastupa tek kao rezultat poremećaja te ravnoteže,[1] što je u suprotnosti sa saznanjima medicine i znanosti o uzrocima bolesti i poremećaja čovjeka (germinativna teorija bolesti, genetske bolesti i poremećaji, trovanja, profesionalne bolesti, itd.)

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 25. kolovoza 2016. Pristupljeno 9. veljače 2017. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)