Johann Pachelbel

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pachelbelov potpis.

Johann Christoph Pachelbel (Nürnberg, 1. rujna 1653. bilj1 - Nürnberg, 9. ožujka 1706. bilj), njemački skladatelj i orguljaš, utjecajni skladatelj protestantske liturgijske glazbe.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Prvu poduku u glazbi dobio je od privatnih učitelja (Heinrich Schwemmer, G. C. Wecker, Kaspar Prentz i dr.). Isprva dvorski orguljaš u Eisenachu (1677. – 1678.), karijeru je nastavio kao orguljaš u protestantskoj crkvi u Erfurtu (1678. – 1690.), na dvoru u Württembergu (1690. – 1692.) te u crkvama u Gothi (1692. – 1695.) i Nürnbergu (1695. – 1706.).

Djelo[uredi | uredi kôd]

Plodan skladatelj pretežno protestantske liturgijske glazbe, Pachelbel je pisao glazbu za orgulje, čembalo i komorne ansamble te različite pjevačke oblike. Za glazbala s tipkama skladao je orguljske korale, fuge, neliturgijske skladbe (tokate, preludije, ricercare, fantazije, chaconne i dr.), koralne varijacije i suite, a u mediju vokalne glazbe arije, motete, mise, tzv. svete koncerte i večernje.[1]

Bitna je značajka njegovih skladba tehnička virtuoznost ostvarena kontrapunktiranjem i variranjem na temelju cantusa firmusa.[2]

Pachelbela se za života i poslije smatralo jednim od najvećih i najnaprednijih njemačkih glazbenika naraštaja prije J. S. Bacha i G. F. Händela, koji je znatno pridonio izgradnji stila njemačkog glazbenoga baroka punoga retoričkih i opisnih figura.[1] Danas je široko poznat po svojem kanonu za tri violine i continuo (Pachelbelov kanon).

Bilješke[uredi | uredi kôd]

bilj1  Nadnevak krštenja.
bilj2  Nadnevak pokopa (negdje se navodi i 3. ožujka)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b LZMK Hrvatska enciklopedija Natuknica: Pachelbel, Johann pod struke: umjetnost / glazba, www.enciklopedija.hr (pristupljeno 29. prosinca 2017.)
  2. LZMK Proleksis enciklopedija Natuknica: Pachelbel, Johann pod struke: glazbene umjetnosti i balet, ličnosti, proleksis.lzmk.hr (pristupljeno 29. prosinca 2017.)