John Kerry

Izvor: Wikipedija
John Kerry
John Kerry

68. Državni tajnik
trajanje službe
1. veljače 2013. – 20. siječnja 2017.
Predsjednik Barack Obama
Prethodnik Hillary Rodham Clinton
Rođenje 11. prosinca 1943., Aurora, Colorado, SAD
Politička stranka Demokratska stranka
Zanimanje odvjetnik

John Forbes Kerry (Aurora, Colorado, 11. prosinca 1943.) američki je ratni heroj, odvjetnik i političar.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 11. prosinca 1943. godine u Aurori, američka savezna država Colorado. Roditelji su mu bili Richard John Kerry i Rosemary Isabel Forbes. Majka je bila u srodstvu s poznatim obiteljima Forbes i Dudley-Winthrop. John ima dvije sestre i brata.

Srednju školu završio je 1962. godine. Zaintersirao se za javne nastupe i politiku. Upisao je političke znanosti na sveučilištu Yale. Tijekom studiranja nijednom nije položio s odličnim uspjehom.

Aktivno je služio vojsku od 1966. do 1970. i primio više odlikovanja, a po povratku je postao poznati antiratni aktivist.

Kao senator je sa svojim timom proveo istragu i razotkrio niz nezakonitosti u postupanju SAD u Nikaragvi a završno izvješće se smatra dokumentom koji je otvorio "ozbiljnu zabrinutost u pogledu zakonitosti postupaka koje su SAD povele u njihovom radu s contrasima u prethodne tri godine".

U njegovoj karijeri u sastavu zakonodavne vlasti SAD-a uglavnom je bio proaktivan, lijevo i liberalno orijentiran. Bio je glasan protivnik Bush-Cheneyjeve iračke politike. U ožujku 2014. godine izjavljuje kako su klimatske promjene postale "diplomatski prioritet prvog reda".