José Enrique Rodó

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
José Enrique Rodó
José Enrique Rodó.jpg
Puno ime José Enrique Camilo Rodó Piñeyro
Rođenje 15. srpnja 1871./1872.
Smrt 1. svibnja 1917.
Zanimanje filozof, esejist, književnik, prevoditelj, političar, književni kritičar
Nacionalnost Urugvajac
Književne vrste esej
Književni period modernizam

José Enrique Camilo Rodó Piñeyro (Montevideo, 15. srpnja 1871. ili 1872.[1] - Palermo, 1. svibnja 1917.) bio je urugvajski filozof, esejist, književnik, prevoditelj, književni kritičar i političar katalonskog podrijetla. Brojni povjesničari filozofije smatraju ga najvećim južnoameričkim filozofom svih vremena, čije su ideje o ujedinjenu Latinska Amerike nadahnule brojne južnoameričke umjetnike. Poznat je i po tome što je mlade Južnoamerikance pozivao na odbacivanje materijalizma i povratku življenja u antičkim vrijednostima i podjednakom razvijanju duše i tijela.[1]

Svoja književna djela stvarao je pod utjecajima modernističke književnosti. Zajedno sa Rubénom Daríom smatra se utemeljiteljem modernizma na području Latinske Amerike, koji je u monotnu i jednoličnu španjolsku književnost unio promjenu koja je ostavila veliki trag u urugvajskoj književnosti i utjecala na druge latinoameričke esejiste. Njegova težnja za povratkom antičkim vrijednostima obnovila je starorimsku i straogrčku tradiciju u kulturnim krugovima Južne Amerike.

Život i djelo[uredi VE | uredi]

José Enrique Rodó rodio se u Montevideu 15. srpnja 1871. ili 1872. (kako navodi Encyclopædia Britannica[1]), u dobrostojećoj građanskoj obitelji, gdje je proveo većinu svoga života prepušten pisanju, poučavanju i političkom angažmanu.[1] Već se tijekom srednjoškolskog obrazovanja počeo zanimati za život i običaje u Rimskom Carstvu i Antičkoj Grčkoj, tim više što je u gimnaziji učio latinski i starogrčki jezik. Zanimao se i za pravni i politički sustav spomenutih povijesnih država.

Prve eseje napisao je na satovima španjolskog jezika u gimnaziji, a završetkom fakulteta 1895. pomaže u osnivanju Nacionalne revizije za književnost i društvene znanosti (španjolski: Revista nacional de literatura y ciencias sociales). Od 1989. radio je kao nastavnik urugvajske i svjetske književnosti na Republičkom sveučilištu.[1] U isto vrijeme služio je kao ravnatelj Nacionalne urugvajske knjižnice. Između 1902. i 1908. bio je zastupnik u Zastupničkom domu Urugvajskog parlamenta.[1]

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. ^  Prema Encyclopædiji Britannici rođen je 1872. godine.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 www.britannica.com, Encyclopædia Britannica, »José Enrique Rodó - urugvajski filozof i esejist«, pristupljeno 15. listopada 2016. (engl.)