Josef Blösche

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Josef Blösche
središte
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 12. veljače 1912.
Mjesto rođenja Frýdlant, Češka
Datum smrti 29. srpnja 1969.
Mjesto smrti Leipzig, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1938. - 1945.
Čin SS-Rottenführer
Ratovi Drugi svjetski rat
Važnije bitke Varšavski getovski ustanak
Vojska Sicherheitsdienst
Odlikovanja Križ ratnih zasluga s mačevima

Josef Blösche (12. veljače 1912. – 29. srpnja 1969.) bio je član NSDAP-a i pripadnik SS-a, točnije SD-a u činu SS-Rottenführera u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Postao je poznat kao simbol okrutnosti u vrijeme Varšavskoga geta, kada je uslikan na poznatoj fotografiji za vrijeme Varšavskog getovskog ustanka gdje je Blösche naoružan s poluautomatskom puškom tipa MP18.

Drugi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Josef Blösche desno s ostalim pripadnicima SS-a, među kojima je i Jürgen Stroop u sredini fotografije dok gleda goreću zgradu u vrijeme Varšavskog getovskog ustanka

Blösche je prije nacionalsocijalističke karijere radio kako konobar u očevom hotelu. Pridružio se NSDAP-u i SS-u 1938., nakon što je Adolf Hitler anektirao Sudete. Nakon što se pridružio SS-u u Varšavi radeći sitne poslove, 1940. postao je član Sicherheitsdiensta (SD), ogranka SS-a, služeći u Varšavskom getu 1942., kada su počele velike eksportacije u konc-logore Treblinku i ostale.

Blösche je odlikovan Križem ratnih zasluga za akcije u vrijeme Varšavskog getovskog ustanka.

U svibnju 1945. postao je sovjetski ratni zarobljenik i ubrzo je poslan na prisilni rad u SSSR. Godine 1946. vraćen je u Istočnu Njemačku i dalje kao ratni zarobljenik. U kolovozu 1946. doživio je nezgodu na poslu od koje mu se deformiralo lice. Godine 1947. njegov radni kamp je otpušten, Blösche je pušten na slobodu i vratio se u roditeljsku kuću. Njegove promjene na licu spasile su ga od prepoznavanja sa njegovih fotografija dok je bio u SS-u.

Počeo je živjeti normalnim životom, oženio se i dobio dvoje djece.

Suđenje za ratne zločine[uredi | uredi kôd]

Poznata fotografija, desno, Blösche s pištoljem

Godine 1961., bivši suborac iz SS-a, koji je bio na suđenju za ratne zločine u Hamburgu, povezao je Blöschea s nedjelima počinjenim u Varšavi. Daljnje istrage dovele su do njegova otkrića u siječnju 1967.

Blösche je suđen u Erfurtu u travnju 1969. Osuđen je zbog

  • upletenosti u deportacije 300 000 Židova
  • ubijanje neutvrđenog broja osoba (moguće 2000). uključujući dojenčad, trudnice, osobe s nedostatcima i starce.

Osuđen je na smrt i propucan kroz vrat u Leipzigu 29. srpnja 1969.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Njemački TV dokumentarac i knjiga "Der SS-Mann Josef Blösche - Leben und Sterben eines Mörders" (SS-ovac Josef Blösche - ubojičin život i smrt), autora Heriberta Schwana.
  • Richard Raskin. A Child at Gunpoint. A Case Study in the Life of a Photo. Aarhus University Press, 2004. ISBN 87-7934-099-7