Josef Krautwald von Annau

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Josef Krautwald von Annau
Josef Krautwald (1858-1925).jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 1. listopada 1858.
Mjesto rođenja Beč, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 13. travnja 1925.
Mjesto smrti Bratislava, Čehoslovačka
Puno ime Josef Freiherr Krautwald
von Annau
Titule barun
Opis vojnoga službovanja
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Karpatske ofenzive
Ofenziva Gorlice-Tarnow
Sočanske bitke
Tirolska ofenziva
Vojska Flag of Austria-Hungary 1869-1918.svg Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 34. pješačka divizija
X. korpus
III. korpus

Josef Freiherr Krautwald von Annau (Beč, 1. listopada 1858.Bratislava, 13. travnja 1925.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 34. pješačkom divizijom, te X. i III. korpusom na Istočnom i Talijanskom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Josef Krautwald von Annau je rođen 1. listopada 1858. u Beču. Pohađao je Tehničku vojnu akademiju u Beču, nakon čega s činom poručnika služi u 2. inženjerijskoj pukovniji. Godine 1888. promaknut je u čin satnika, dok od 1889. služi u inženjerijskoj postrojbi u Brnu. Od 1892. služi u 2. inženjerijskoj bojnoj smještenoj u Linzu, da bi 1896. bio unaprijeđen u bojnika, te postao zapovjednikom 4. inženjerijske bojne smještene u Ptuju.

U studenom 1900. promaknut je u čin potpukovnika, dok od 1901. služi u 96. pješačkoj pukovniji u kojoj 1906. postaje zapovjednikom. Istovremeno obnaša i dužnost predavača za taktiku i vojnu povijest u vojnoj školi u Zagrebu. U međuvremenu je, u lipnju 1904., unaprijeđen u čin pukovnika. U svibnju 1910. promaknut je u čin general bojnika, te je istodobno imenovan zapovjednikom 53. pješačke brigade smještene u Košicama. U svibnju 1913. unaprijeđen je u čin podmaršala, nakon čega mu je dodijeljeno zapovjedništvo nad 34. pješačkom divizijom sa sjedištem u Temišvaru na čijem čelu dočekuje i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata 34. pješačka divizija nalazila se u sastavu VII. korpusa kojim je zapovijedao Otto Meixner von Zweienstamm. Divizija se na početku nalazila na Balkanskom bojištu, ali je ubrzo krajem kolovoza premještena na Istočno gdje Krautwald sudjeluje u Galicijskoj bitci. U siječnju 1915. Krautwald postaje zapovjednikom X. korpusa koji se nalazio u sastavu 3. armije kojom je zapovijedao Svetozar Borojević u sastavu koje sudjeluje u Karpatskim ofenzivama. Desetim korpusom zapovijeda kratko, do ožujka 1915., kada preuzima zapovjedništvo nad III. korpusom zamijenivši na tom mjestu Emila Colerusa. S III. korpusom koji je u svibnju prešao u sastav 7. armije sudjeluje u ofenzivi Gorlice-Tarnow.

U kolovozu 1915. Krautwald je s III. korpusom premješten na Talijansko bojište u sastav 5. armije. U sastavu 5. armije sudjeluje u Sočanskim bitkama, nakon čega je u veljači 1916. III. korpus premješten na tirolski dio ratišta u sastav 11. armije u sklopu koje sudjeluje u Tirolskoj ofenzivi. U lipnju 1916. III. korpus je nakratko zbog zaustavljanja Brusilovljeve ofenzive ponovno premješten na Istočno bojište, da bi se kolovozu ponovno bio vraćen na Talijansko i to ponovno u sastav 11. armije. U svibnju 1917. Krautwald je promaknut u generala pješaštva, dok u listopadu te iste godine s III. korpusom sudjeluje u Kobaridskoj ofenzivi. U siječnju 1918. zbog zdravstvenih razloga napušta mjesto zapovjednika III. korpusa na kojem mjestu ga zamjenjuje Hugo Martiny

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Krautwald je s 1. siječnjem 1919. umirovljen. Preminuo je 13. travnja 1925. godine u 67. godini života u Bratislavi.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Josef Krautwald von Annau na stranici Austro-Hungarian-Army.co.uk
(eng.) Josef Krautwald von Annau na stranici Oocities.org
(njem.) Josef Krautwald von Annau na stranici Weltkriege.at
(njem.) Josef Krautwald von Annau na stranici Biographien.ac.at