Josef Ressel

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Joseph Ludwig Franz Ressel (češki: Josef Ludvík František Ressel, Chrudim, Češka, 29. lipnja 1873.Ljubljana, Slovenija), austrijsko-češki šumar i izumitelj, izumitelj brodskog propelera.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodno mjesto Josefa Ressela je češki gradić Chrudim. Ocu Antonu Herrmannu Resselu njemački je bio materinski jezik, dok mu je mati Marie Anna Konvičková bila prava Čehinja. Studirao je u Austriji na gimnaziji u Linzu. U Českim Budejovicama završio je topničku školu, sveučilište u Beču te u samostanu Mariabrunn kod Beča završio je šumarsku akademiju.

Radio je za austriju vladu kao šumar u južnim djelovima monarhije, osobito u Hrvatskoj. Među ostalim radio je u Motovunu. Zadaća mu je bila opskrbiti mornaricu kvalitetnim drvom.[1] Pridonio je pošumljavanju Učke. Radio je u slovenskoj Kostanjevici gdje je testirao svoje brodske propelere. Godine 1821. premješten je u Trst, najveću luku austrijskog carstva, gdje su mu se testovi pokazali uspješnim. Propeler mu je patentiran 1827. godine. Na testu s brodom na parni pogon Civetta 1829. proplovio je njima tršćanskom lukom brzinom od šest čvorova i onda su eksplodirali parovodi. Policija je zbog ove nezgode zabranila daljnje testove. Eksploziju nije prouzročio novo propeler, kako se onda vjerovalo.

Patentirao je još mnoge izume. Osim što je izumio propeler, nazivali su ga izumiteljem parobroda te mu je podignut spomenik u parku u Beču, gdje ga se komemorira kao jedinog izumitelja vijčanog propelera i parobroda. Austrija mu je odala počast postavljanjem njegova lika na novčanici od 500 šilinga sredinom 1960-ih (P139). Na licu je Ressel, a na naličju brod Civetta.

Umro je u Ljubljani. Pokopan je u spomen-parku Navje, dijelu groblja sv. Krištofa u ljubljanskoj četvrti Bežigradu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Istrianet.org[neaktivna poveznica] Relevant Non-Istrians (pristupljeno 13. svibnja 2016.) (engleski)

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • Ressel, Josip. Hrvatska tehnička enciklopedija - portal hrvatske tehničke baštine