Josip Kale

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Josip Kale

Josip Kale (Šibenik, 15. veljače 1944.Zagreb, 1. studenoga 2020.[1]), dipl. inženjer strojarstva, hrvatski nogometni vratar i mladi reprezentativac bivše Jugoslavenske nogometne reprezentacije.

Igračka karijera[uredi VE | uredi]

Rodio se u Šibeniku 15. veljače 1944. godine. U HNK Šibeniku započinje veliku karijeru kao nogometni vratar. Kao mladi vratar odlazi u Zagreb, u GNK Dinamo na pragu svoje 19. godine s kojim osvaja mnoge trofeje koji je u to doba branio i boje mlade Jugoslavenske nogometne reprezentacije, te je jedan od izdanaka sjajne šibenske škole koja je imala značajan utjecaj i na Dinamovu povijest. Jedan je od svijetlih primjera sportaša intelektualaca jer je, parelelno s karijerom prvoligaškoga vratara, diplomirao na Fakultetu strojarstva u Zagrebu. Bio je dio generacije koja je osvojila naslov pobjednika Kupa 1965., a iste je godine s plavima bio finalist tradicionalnoga omladinskog turnira Kvarnerska rivijera gdje su, između ostalih nadigrali Bayern s 2:0 i Fenerbahçe s 3:0. Kale je bio član, po mnogima, najbolje ekipe Dinama u povijesti, predvođene Zambatom, Lamzom i Belinom.

GNK DINAMO 1965.g

Nakon kratke epizode u tada velikom klubu OFK Beograd vraća se u Zagreb, te s NK Zagreb dobiva bitku za ulazak u prvu ligu nakon legendarne utakmice protiv Osijeka na nikad ispunjenijem Maksimiru pred preko 63 000 gledatelja, 1973. godine.

Kale je također bio i vratar NK Lokomotiva Zagreb.

Bio je poznat i priznat kao sportaš i čovjek. Imao je puno prijatelja u sportu i izvan njega od Josipa Joška Jurasa, Arsen Dedić, članova Klapa Maslina, Velimir Kljajić Kljuna, Krešimir Ćosić, Mate Mišo Kovač, Dražan Jerković, Slaven Zambata, Željko Smolek, Božo Bakota, Zdenko Kobeščak, Rudolf Belin, Stjepan Lamza, Branko Cikatić, cijelog Šibenika, Zagreba te Hrvatske.


Ispraćaj dragog Kalea je bio u četvrtak, 5. studenoga, u 14:40 sati na zagrebačkom Krematoriju gdje su ga dostojanstveno i ono malo ljudi s obzirom na pandemiju ispratili uz posljednje pjesme njegovih dragih prijatelja Klapa Maslina Da Te Mogu Pismom Zvati te Arsen Dedić Dida Moj.

Priznanja/naslovi[uredi VE | uredi]

  • 1965. - Pobjednik kupa Jugoslavije.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. [Narodni list, Umro Josip Kale, nekadašnji nogometni vratar Šibenika..., objavljeno 3.studenoga 2020., pristupljeno 4.studenoga 2020.