José Enrique Rodó

Izvor: Wikipedija
José Enrique Rodó

Puno ime José Enrique Camilo Rodó Piñeyro
Rođenje 15. srpnja 1871./1872.
Smrt 1. svibnja 1917.
Zanimanje filozof, esejist, književnik, prevoditelj, političar, književni kritičar
Nacionalnost Urugvajac
Književne vrste esej
Književni period modernizam
Portal o životopisima

José Enrique Camilo Rodó Piñeyro (Montevideo, 15. srpnja 1871. ili 1872.[1] - Palermo, 1. svibnja 1917.) bio je urugvajski filozof, esejist, književnik, prevoditelj, književni kritičar i političar katalonskog podrijetla. Brojni povjesničari filozofije smatraju ga najvećim južnoameričkim filozofom svih vremena, čije su ideje o ujedinjenu Latinska Amerike nadahnule brojne južnoameričke umjetnike. Poznat je i po tome što je mlade Južnoamerikance pozivao na odbacivanje materijalizma i povratku življenja u antičkim vrijednostima i podjednakom razvijanju duše i tijela.[1]

Svoja književna djela stvarao je pod utjecajima modernističke književnosti. Zajedno s Rubénom Daríom smatra se utemeljiteljem modernizma na području Latinske Amerike, koji je u monotnu i jednoličnu španjolsku književnost unio promjenu koja je ostavila veliki trag u urugvajskoj književnosti i utjecala na druge latinoameričke esejiste. Njegova težnja za povratkom antičkim vrijednostima obnovila je starorimsku i straogrčku tradiciju u kulturnim krugovima Južne Amerike.

Život i djelo[uredi | uredi kôd]

José Enrique Rodó rodio se u Montevideu 15. srpnja 1871. ili 1872. (kako navodi Encyclopædia Britannica[1]), u dobrostojećoj građanskoj obitelji, gdje je proveo većinu svoga života prepušten pisanju, poučavanju i političkom angažmanu.[1] Već se tijekom srednjoškolskog obrazovanja počeo zanimati za život i običaje u Rimskom Carstvu i Antičkoj Grčkoj, tim više što je u gimnaziji učio latinski i starogrčki jezik. Zanimao se i za pravni i politički sustav spomenutih povijesnih država.

Prve eseje napisao je na satovima španjolskog jezika u gimnaziji, a završetkom fakulteta 1895. pomaže u osnivanju Nacionalne revizije za književnost i društvene znanosti (španjolski: Revista nacional de literatura y ciencias sociales). Od 1989. radio je kao nastavnik urugvajske i svjetske književnosti na Republičkom sveučilištu.[1] U isto vrijeme služio je kao ravnatelj Nacionalne urugvajske knjižnice. Između 1902. i 1908. bio je zastupnik u Zastupničkom domu Urugvajskog parlamenta.[1]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. ^  Prema Encyclopædiji Britannici rođen je 1872. godine.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e f www.britannica.com, Encyclopædia Britannica, »José Enrique Rodó - urugvajski filozof i esejist«, pristupljeno 15. listopada 2016. (engl.)