Julia (Tisuću devetsto osamdeset četvrta)

Izvor: Wikipedija

Julia je lik iz Orwellova romana Tisuću devetsto osamdeset četvrte. Predstavlja mehaničarku zaposlenu u Ministarstvu istine fiktivne države Oceanije i poput svih zaposlenika članicu šire partije. Po navodima romana rođena je 1958. godine. Prikazana je kao osoba koja fanatično služi partiji i režimu, ali pod time samo krije buntovnu narav koja se odražava kroz promiskuitet, odnosno seksualnu aktivnost koja je članovima partije najstrože zabranjena. Protagonist Winston Smith s njome započinje ljubavnu vezu i njih dvoje stupaju u kontakt s O'Brienom, članom uže partije za koga vjeruju da pripada tzv. Bratstvu, odnosno pokretu otpora protiv vladajućeg režima. Veza Winstona i Julije završava tragično kada ih oboje uhiti misaona policija te izloži strahovitu mučenju tijekom kojega su prisiljeni ne samo izdati jedno drugo nego se i odreći jedno drugog.

Juliji je posvećena Julia, pjesma grupe Eurythmics s albuma 1984 (For the Love of Big Brother), koja je poslužila kao filmska glazba u filmskoj adaptaciji iz 1984.

Portreti[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

opći izvori
  1. Orwell, George. 8. lipnja 1949. Nineteen Eighty-Four. Various; Secker and Warburg (prvo izdanje). str. 326. ISBN 978-0-141-18776-1
napomene
  1. Studio One in Hollywood: "1984". IMDb.com. IMDb.com, Inc. Pristupljeno 12. studenoga 2010.
  2. Jane Merrow. IMDb.com. IMDb.com, Inc. Pristupljeno 12. studenoga 2010.