Dvije minute mržnje

Izvor: Wikipedija

Dvije minute mržnje (engl. Two Minutes Hate) naziv je za fiktivni javni ritual opisan u Orwellovu romanu Tisuću devetsto osamdeset četvrtoj. Opisan je kao svakodnevna javna manifestacija prilikom koje se građani Oceanije okupljaju ispred javnih telekrana te promatraju prizor državnog neprijatelja Emmanuela Goldsteina i vojnika jedne od dviju suparničkih supersila (Eurazije i Istazije) na što reagiraju javnim iskazivanjem mržnje. U romanu je objašnjeno da dvije minute mržnje imaju istu svrhu kao i godišnja manifestacija tjedna mržnje: kanalizirati osobne frustracije i nezadovoljstvo širokih dijelova stanovništva prema vanjskom neprijatelju i tako otkloniti opasnost po režim.

Iako se izraz prvenstveno vezuje s Orwellovim romanom, njegovo je podrijetlo nešto starije i datira iz Prvog svjetskog rata kada su britanski mediji satirički komentirali njemačku propagandu, prije svega onu u kojoj se poticala mržnja prema Britaniji.[1]

Više informacija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Graves, Charles Larcom. 1. ožujka 2004. Mr. Punch's History of the Great War. Project Gutenberg. Pristupljeno 12. studenoga 2009.