Me and the Big Guy

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ja i Veliki Momak
Naslov izvornika Me nad the Big Guy
Redatelj Matt Nix
Producent Matt Nix
Max Stubblefield
Scenarist Matt Nix
Glavne uloge Michael Naughton
Dan Kern
James Jacobus
Glazba John Ballinger
John Dickson (pjesma "A Friend Like Me")
Snimatelj Russ Lyster
Montaža Julian Gomez
Distributer Flying Glass of Milk Productions
Godina izdanja 1999.
Trajanje 10 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Ja i Veliki Momak (engl. Me and the Big Guy) kratkometražni je film američkog autora Matta Nixa iz 1999. koji ismijava činjenicu da Veliki Brat sve gleda čak i one koje radije ne bi htio.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Režiran i napisan od Matta Nixa, ovaj kratkometražni film prati život obeshrabrena bezbrižna građanina 43275-B (glumi ga Michael Naughton), koji se usprkos opresivnom totalitarnom režimu i misaonoj policiji uvijek raduje povratku kući i prepričavanju svoga radnog dana Velikom Momku (glumi ga Dan Kern) na telekranu.

Gotovo na isti način kao što to imaginarni prijatelj čini, Veliki Momak nikad ne odgovara sve dok se ne zasiti građanina 43275-B i izjavi da mu se ne sviđa što ga zove Velikim Momkom – no ovaj upliv još više pogorša tegoban položaj Velikog Brata zato što 43275-B počne entuzijastično grliti telekran i "zabavljati" ga na razne načine: čarapcima, boggleom, igrom skrivača, jednostranom tučom jastucima i šalama kuc-kuc.

Budući da ga to još jače frustrira, Veliki Brat konačno iskazuje istinsku narav o sebi i društvu rekavši 43275-B-u:

Wikicitati „Hajde da ti sad nešto objasnim. Veliki Brat jest ime koje rabimo kao sugestiju sveznajuće totalitarne prisutnosti. Ne valja ga shvatiti doslovno! Ja sam tvoj ugnjetač, a ne tvoj prijatelj!”

Veliki Brat naposljetku iz gađenja i frustracije gasi telekran. Nakon nekoliko minuta građanin 43275-B shvaća da se telekran neće upaliti. Zatim otvara skriven pretinac s bilježnicom, olovkom i naočalama za čitanje te počinje pisati vlastiti vodič za revoluciju. Budući da se u početnim kadrovima na 43275-B-ovoj polici prikazuje svezak naslovljen "PRIRUČNIK ZA REEDUKACIJU", što je referencija na "reedukacijska predavanja", i činjenica da on već ima dnevnik spremljen sa strane, sve upućuje na to da mu ovo nije prvi pokušaj i sugerira da je njegovo ponašanje bilo namjerno.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]