Juraj Lenković

Izvor: Wikipedija

Juraj Lenković (Otočec, kraj Novog Mesta, ? – Ljubljana, 8. lipnja 1601.), general Hrvatske krajine i zemaljski poglavar Kranjske; sin Ivana Lenkovića.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Godine 1578. postao je senjski kapetan. 1592. je postao zemaljski poglavar Kranjske, a godinu kasnije i general Hrvatske krajine. Za vrijeme Dugog rata osvojio je utvrde Hrastovicu, Goru i, godine 1594., samu Petrinju. Godinu dana kasnije brani Petrinju gdje su Osmanlijama nanijeli velike gubitke. S oko 10.000 vojnika 5. studenog prodire sve do Bihaća,[2] odakle se ubrzo, s oko 1200 kršćana, povlači u Karlovac. Sredinom 1596., s oko 1000 vojnika iz Hrvatske krajine i Kranjske te uskocima i dobrovoljacima iz Dalmacije, priskočio je u pomoć opsjednutomu Klisu.

Unatoč porazu od mnogobrojnijih osmanskih snagama, uspijeva se povući u klišku tvrđavu. Pri pokušaju povlačenja sukobljava s ponovno s Turcima gdje je bio poražen, pa se uskoro i kliška posada predala. 1596. se ističe u borbama kraj Kostajnice i u Slavoniji. Umro je 8. lipnja 1601., a pokopan je u crkvi sv. Jakova u Ljubljani.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]