Juraj Lenković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Juraj Lenković (Otočec, kraj Novog Mesta, ? – Ljubljana, 8. lipnja 1601.), general Hrvatske krajine i zemaljski poglavar Kranjske; sin Ivana Lenkovića.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Godine 1578. postao je senjski kapetan. 1592. je postao zemaljski poglavar Kranjske, a godinu kasnije i general Hrvatske krajine. Za vrijeme Dugog rata osvojio je utvrde Hrastovicu, Goru i, godine 1594., samu Petrinju. Godinu dana kasnije brani Petrinju gdje su Osmanlijama nanijeli velike gubitke. Sa oko 10.000 vojnika 5. studenog prodire sve do Bihaća,[2] odakle se ubrzo, sa oko 1200 kršćana, povlači u Karlovac. Sredinom 1596., sa oko 1000 vojnika iz Hrvatske krajine i Kranjske te uskocima i dobrovoljacima iz Dalmacije, priskočio je u pomoć opsjednutomu Klisu.

Unatoč porazu od mnogobrojnijih osmanskih snagama, uspijeva se povući u klišku tvrđavu. Pri pokušaju povlačenja sukobljava sa ponovno sa Turcima gdje je bio poražen, pa se uskoro i kliška posada predala. 1596. se ističe u borbama kraj Kostajnice i u Slavoniji. Umro je 8. lipnja 1601., a pokopan je u crkvi sv. Jakova u Ljubljani.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]