Jure Sarić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Jure Sarić (Drvar, 23. travnja 1917. - Zagreb, 28. ožujka 1986.) bio je hrvatski političar, hrvatski proljećar.

Rodio se je u Drvaru ratne 1917. godine. Pristupio je KPJ 1939. godine. Tijekom rata obnašao je u partizanskom pokretu u Srbiji visoke vojne i političke dužnosti.

Poslije rata zaposlio se u zagrebačkom RIZ-u gdje je bio glavnim direktorom. Obnašao je dužnost potpredsjednika SSH. U Saveznoj skupštini bio je zastupnikom.

Hrvatsko je proljeće dočekao u hrvatskom sindikalnom vodstvu. Iz sindikalnog su vodstva isključeni nacionalni vođe i to prije karađorđevske sječe. [1]

Studenoga 1971. održan je 22. plenum CK SKH na kojem su se razišle nacionalna i unitaristička struja hrvatskih političara. Potonje su činili Vladimir Bakarić (čelni), Dušan Dragosavac, Jakov Blažević, Jure Bilić, Milutin Baltić i Josip Vrhovec. Tjedan poslije održan je plenum Saveza sindikata Hrvatske, na kojem je unitarist Milutin Baltić, predsjednik te organizacije, uspio isključiti iz sindikalnog vodstva nacionalne vođe Juru Sarića i Marka Veselicu.[2]

Tako je tim udarom na hrvatske proljećare 1971. uklonjen je s čela SSH, a nakon karađorđevske sječe Hrvatske izbačen iz politike i umirovljen.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Pollitika Ivan Cerovac: Masovni pokret u Hrvatskoj 1971.godine, 16. srpnja 2007.
  2. Narodni list N:K. Četiri desetljeća od hrvatskog proljeća (4): Studentski pokret otpora