Jure Sarić

Izvor: Wikipedija

Jure Sarić (Drvar, 23. travnja 1917.Zagreb, 28. ožujka 1986.) bio je hrvatski političar, hrvatski proljećar.

Rodio se je u Drvaru ratne 1917. godine. Pristupio je KPJ 1939. godine. Tijekom rata obnašao je u partizanskom pokretu u Srbiji visoke vojne i političke dužnosti.

Poslije rata zaposlio se u zagrebačkom RIZ-u gdje je bio glavnim direktorom. Obnašao je dužnost potpredsjednika SSH. U Saveznoj skupštini bio je zastupnikom.

Hrvatsko je proljeće dočekao u hrvatskom sindikalnom vodstvu. Iz sindikalnog su vodstva isključeni nacionalni vođe i to prije karađorđevske sječe.[1]

Studenoga 1971. održan je 22. plenum CK SKH na kojem su se razišle nacionalna i unitaristička struja hrvatskih političara. Potonje su činili Vladimir Bakarić (čelni), Dušan Dragosavac, Jakov Blažević, Jure Bilić, Milutin Baltić i Josip Vrhovec. Tjedan poslije održan je plenum Saveza sindikata Hrvatske, na kojem je unitarist Milutin Baltić, predsjednik te organizacije, uspio isključiti iz sindikalnog vodstva nacionalne vođe Juru Sarića i Marka Veselicu.[2]

Tako je tim udarom na hrvatske proljećare 1971. uklonjen je s čela SSH, a nakon karađorđevske sječe Hrvatske izbačen iz politike i umirovljen.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. PollitikaArhivirana inačica izvorne stranice od 29. kolovoza 2012. (Wayback Machine) Ivan Cerovac: Masovni pokret u Hrvatskoj 1971.godine, 16. srpnja 2007.
  2. Narodni list[neaktivna poveznica] N:K. Četiri desetljeća od hrvatskog proljeća (4): Studentski pokret otpora