Juro Kerošević

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Juro Kerošević (Husino kod Tuzle, 1900. — Tuzla, 8. svibnja 1986.), rudar i revolucionar, sudionik Husinske bune i Narodnooslobodilačke borbe.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rodio se 1900. godine u selu Husinu kod Tuzle. Potjecao je iz siromašne obitelji pa je već sa šesnaest godina morao se zaposliti u solani u Tuzli. Godinu dana poslije počeo je raditi kao rudar u rudniku Kreka.

Život rudara tih godina pratili su - teški i nepodnošljivi radni uvjeti, oskudica životnih namirnica, bijedni uvjeti stanovanja, kao i zabrana bilo kakve političke aktivnosti. Kao mladi rudar, Juro je čitanjem brošura, radničkih novina, proglasa i letaka dobio prva spoznaje o radničkom pokretu. Godine 1919. upoznao se sa Mitrom Trifunovićem Učom, borcem za radnička prava koji je tada držao radničke zborove na kojima je govorio o teškom životu i izrabljivanju radnika, ali i o pobjedi Listopadske socijalističke revolucije i njenim ciljevima.

Ubrzo potom Juro se učlanio u sindikalnu podružnicu rudara Kreke, koja je osnovana tih dana. Tu se upoznao i sa Franjom Rezačem, Dragom Željeznikom i Ivanom Bračunom, koji su rukovodili radom ove podružnice. Tijekom 1920. godine KPJ je vrlo aktivno djelovala među rudarima Kreke - svake nedjelje rudari su održavali svoje zborove u Radničkom domu u Kreki, na kojima su raspravljali o svom položaju. Također su bili organizirani i kulturno-zabavni programi, praćeni igrankama i poselima. Juro je bio aktivni sudionik svih ovih akcija. U članstvo Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) primljen je prvog dana poznatog rudarskog štrajka u Bosni i Hercegovini 21. prosinca 1920. godine.

Literatura[uredi VE | uredi]

  • Osamnaesta hrvatska istočnobosanska brigada. „Univerzal“ Tuzla, 1988. godina.