Kadabra

Izvor: Wikipedija
Kadabra

Japansko ime ユンゲラー Yungerā
Redni broj 64
Generacija prva
Vrsta Psihički
Stupanj 1. stupanj
Razvio se iz Abre
Razvija se u Alakazama
Razvoj Razmjena
Visina 1,3 m
Masa 56,5 kg
Sposobnost Sinkronizacija (Synchronize)/Unutarnje žarište (Inner Focus)

Kadabra (ユンゲラー Yungerā u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Kadabre u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Kadabrino ime izvedeno je iz slavne mađioničarske fraze "Abrakadabra".

Njeno japansko ime, Yungerā, referira na telepata Uria Gellera, vjerojatno zbog žlice koju uvijek nosi sa sobom. Sličnost je bila toliko velika da je Geller neuspješno tužio tvrtku Nintendo zbog kopiranja bez dozvole. Njegovo ime u beta verziji igre glasi Pocus.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

 • Pokémon Red/Blue: Otpušta posebne alfa valove iz svoga tijela koji izazivaju glavobolje u onih koji se nalaze u Kadabrinoj blizini.
 • Pokémon Yellow: Mnoge se neobične pojave događaju u blizini ovog Pokémona. Primjerice, kazaljke satova u Kadabrinoj blizini kreću se u suprotnom smjeru.
 • Pokémon Gold: Posjeduje snažne duhovne moći. Što se s većom opasnošću susretne, Kadabrina psihička moć biva snažnija.
 • Pokémon Silver: Ako koristi svoje posebne sposobnosti, otpušta posebne alfa valove koji izazivaju kvar aparata u Kadabrinoj blizini.
 • Pokémon Crystal: Kada zatvori svoje oči, otpušta dvostruko više alfa valova s površine svoga tijela.
 • Pokémon Ruby: Kadabra otpušta neobične alfa valove kada razvije glavobolju. Samo soobe s posebno snažnom snagom duha mogu se nadati da će postati treneri ovog Pokémona.
 • Pokémon Sapphire: Kadabra drži srebrnu žlicu u svojoj ruci. Žlicom se koristi kako bi pojačala alfa valove u svome mozgu. Bez žlice, smatra se kako ovaj Pokémona ima ograničene i dvostruko umanjene psihičke moći.
 • Pokémon Emerald: Postoje glasine kako se dječak s posebnim psihičkim sposobnostima iznenada pretvorio u Kadabru tijekom pomaganja u istraživanju izvanrednih moći.
 • Pokémon FireRed: Dogodilo se jednog jutra – dječak sa psihičkim moćima probudio se u krevetu pretvoren u Kadabru.
 • Pokémon LeafGreen: Otpušta posebne alfa valove iz svoga tijela koji izazivaju glavobolje u onih koji se nalaze u Kadabrinoj blizini.
 • Pokémon Diamond: Ako je Kadabra u blizini, na televizijskim ekranima pojavljuje se sablasna sjena. Ugledati sjenu nosi nesreću.
 • Pokémon Pearl: Kada koristi psihičke moći, stvara snažne alfa valove koji mogu uništiti precizne naprave.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Kadabru se može razviti iz Abre na 16. razini. U Pokémon Red i Blue videoigri može ju se pronaći u Nepoznatoj pećini. U Pokémon Yellow, Gold i Silver verzijama nalazi se na Stazi 8. U igrama Pokémon FireRed i LeafGreen prisutna je u Cerulean pećini, dok je u igrama Diamond i Pearl prisutna na Stazi 215.

Statistike su joj uvelike slične Abrinim; ističe se u Special Attack i Speed statusima.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Kineza (Kinesis) Psihički
Teleportiranje (Teleport) Psihički
Zbunjivanje (Confusion) Psihički 16
Onesposobljavanje (Disable) Normalni 18
Čudesno oko (Miracle Eye) Psihički 22
Psiho zraka (Psybeam) Psihički 24
Odbijanje (Reflect) Psihički 28
Oporavak (Recover) Normalni 30
Psihičko razrezivanje (Psycho Cut) Psihički 34
Zamjena uloga (Role Play) Psihički 36
Psihička (Psychic) Psihički 40
Pogled u budućnost (Future Sight) Psihički 42
Trik (Trick) Psihički 46

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 40
 
Attack: 35
 
Defense: 30
 
Special: 120
 
SpAtk: 120
 
SpDef: 70
 
Speed: 105
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Sabrina, Vođa dvorane grada Saffrona, posjeduje Kadabru koja se razvila iz Abre tijekom borbe s Ashovim Pikachuom u epizodi Abra and the Psychic Showdown.

U epizodi Fear Factor Phony, još jedna Kadabra živi u napuštenoj rudničkoj koloniji zajedno s nekoliko ostalih Psihičkih Pokémona.