Kaljazin

Izvor: Wikipedija

Kaljazin (ruski:Калязин) je grad u Tverskoj oblasti u Rusiji. Nalazi se na rijeci Volzi, na njenoj desnoj obali, (kod Ugličke vodospreme, na 57° 14' sjever i 37° 51' istok. U gradu se nalazi ušće rijeke Žabe, desne pritoke rijeke Volge.

Broj stanovnika: 14.800

Bivša katedrala Presvetog Trojstva (izgled iz 19. stoljeća).

U 12. stoljeću se javlja na mjestu današnjeg Kaljazina naselje ljudi koji su bili oslobođeni od plaćanja danka (takva naselja su se zvala sloboda). Važnost ovog grada je rasla s utemeljenjem kaljazinskog samostana sv. Trojstva (Makarijevski samostan) na suprotnoj obali Volge u 15. stoljeću. Godina osnutka pravog Kaljazina se uzima 1434. godina. Gradski status stječe 1775. godine (kotarski grad).

U gradu Kaljazinu je željeznička postaja, koja se nalazi na pruzi Moskva-Sonkovo-Petrograd. A ima odvojak od Kaljazina za Uglič - 47 km.

Od gospodarstva, u Kaljazinu ima proizvodnja obuće, konfekcije, sušenog povrća, prerada lana.

Strojarska srednja škola.

Etnografski muzej (arhitekturni, keramički, skulpturni komadići freske i iz samostana sv. Trojstva, primijenjena umjetnost iz 18. – 19.st.)

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Zvonik poplavljene katedrale Sv. Nikole.

Dio starog grada je potopljen prigodom izgradnje Ugličke hidroelektrane. Tako sada do Kaljazina stoji potopljena kapela usred rijeke Volge.

Samostan (kompleks iz 16. – 17.st.) i druge stare građevine su se našle u vodospremi. Sačuvani su zvonik katedrale sv. Nikole (iz 1800., temelji su pod vodom) te kompleks crkve Uznesenja i stambene kuće iz 18. i 19.st.

Vremenska zona: Moskovsko vrijeme