Murom

Izvor: Wikipedija
Muromski stari grad se pruža duž obala rijeke Oke

Murom (ruski: Муром; stari nordijski: Moramar) je povijesni gradić u Vladimirskoj oblasti u Rusiji, koji se smjestio duž lijeve obale rijeke Oke, nekih 300 km istočno od Moskve, na 55°34′N, 42°02′E.

Broj stanovnika: 145.500 (2002.).

Povijest[uredi | uredi kôd]

U 9. stoljeću, grad je označavao najistočnije naselje Istočnih Slavena u zemlji ugro-finskog naroda zvanog Muromi.

Nestorova kronika spominje ga 862., i stoga ga se smatra jednim od najstarijih gradova u Rusiji.

Od 10. do 14. stoljeća, bio je glavnim gradom vlastite kneževine, među čije vladare su spadali sveti Gleb, koji je ubijen 1015. godine, a kanoniziran 1071., zatim sveti knežević Konstantin Blaženi te svetci Petar i Teuronija, inače junaci opere Rimskog-Korsakova.

Murom je bio domom najslavljenijeg istočnoslavenskog epskog junaka Ilje Muromeca.

Unatoč brojnim barbarstvima počinjenim za boljševičke vlasti, Murom je zadržao brojne znake starine.

Samostan sv. Spasitelja, jedan od najstarijih u Rusiji, se prvi put spominje 1096., kad ga je Oleg Černigovski opsjedao i ubio sina Vladimira Monomaha, Izjaslava, koji je ondje i pokopan.

1552., samostan je posjetio Ivan Grozni, koji je dao izgraditi kamenu katedralu, a što su primjerom slijedile ostale crkve.

Konvent sv. Trojstva, gdje su izložene moći svetih Petra i Teuronije, The, ima i katedralu, (građenu 1642. – 43.), Kazansku crkvu (iz 1652.), zvonik iz 1652., drvenu crkvu sv. Sergeja i kamene zidove.

Pored njih, valja spomenuti klauštar sv. Navješćenja, osnovan za doba Ivana Groznog za udomiti moći mjesnih kneževa. Isti ima u svom sklopu katedralu iz 1664.

Dvije zadnjespomenute katedrale su vjerojatno djelo istih majstora. Imaju mnogo zajedničkog s crkvom sv. Uskresenja iz 1658. u starom dijelu grada.

Sasvim drukčija je šatorasta crkva sv. Kuzme i Damjana iz 1565. na obali Oke, podignute u slavu ruskog osvajanja Kazana.

Poznati Muromljani i Murom(ljan)ke[uredi | uredi kôd]

Vremenska zona: Moskovsko vrijeme

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]