Kanda, Kodža i Nebojša

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Kanda, Kodža i Nebojša

KandaKodzaiNebojsa1.jpg

Žanr/ovi reggae
jazz
rock
Djelatno razdoblje 1991. - 2001.
2003 -
Producentska kuća PGP RTS
Članovi (članice)
Oliver Nektarijević
Nenad Pejović
Branislav Dragović
Nikola Novaković
Vladan Rajović
Portal o glazbi

Kanda, Kodža i Nebojša je glazbeni sastav iz Beograda.

Nastanak i prvi album[uredi VE | uredi]

Grupa Kanda, Kodža i Nebojša (KKN) je osnovana 1991. godine u Beogradu. Prvu postavu grupe činili su: Oliver Nektarijević (vokal), Vladislav Rac (bas-gitara), Rastko Lupulović (električna gitara) i Stevan Dimitrijević (bubanj). Ime sastava je nastalo igrom riječi između Rastka i jednog njegovog prijatelja.

Prvi album - "Guarda Toma!" iz 1996. zapravo je mješavina studijski snimljenih pjesama i snimaka sa koncerata održanih tokom 1995. godine u Domu omladine, KST-u i Bitefu u Beogradu. U međuvremenu, član grupe postao je Marko Petronijević (truba). Na albumu sudjeluje i Dejan Vučetić Vuča iz grupe Darkwood Dub, a album je izdat za Metropolis records. Na ovom albumu čuje se velika energija i živost koncertnih nastupa KKN-a. Najveći hit sa ovog albuma je pjesma "Priroda". Za razliku od originalnog izdanja snimljenog na kazeti, na izdanju iz 2002, snimljenom na CD-u, zajedno sa pjesmama KKN-a nalazi se i debitantski album grupe Veliki prezir.

Ubrzo, Rastko Lupulović odlazi iz sastava i zamonašuje se u samostanu Dečani, a gitaru u grupi preuzima Ivan Topisirović Top.

Proboj grupe i prekid rada[uredi VE | uredi]

Drugi album, pod nazivom "Igračka plačka", izdat je 1998. godine za B92. Album je djelomice politički angažiran, što se, osim u njegovom naslovu, čuje najviše u pjesmi "Proći će i njihovo". Shodno društvenim prilikama, ovaj album, nešto mirniji i mračniji nego prethodni, krase i pjesme: "Right Direction", "S.A.T.", "Štastopojo", "Mediteran". Albumom "Igračka plačka", koji je, iako produkciono nesavršen, ponekad pominjan kao najbolji srbijanski album devedesetih, KKN se probija u vrh beogradske i jugoslavenske glazbe alternativnog i progresivnog zvuka.

Kanda, Kodža i Nebojša

Ubrzo potom, Stevan Dimitrijević napušta grupu, a na njegovo mjesto dolazi Vladan Rajović.

Treći album - "Become" (B92, 2000) je, sa iznimkom pjesme "Izlazim", u potpunosti otpjevan na engleskom jeziku. Muzički, primjetno je skretanje ka reggae-u i acid jazz-u, uz povremeno korištenje novih instrumenata kao što su: violina, klavir, trombon, flauta i drombulje. Najveći hitovi sa ovog albuma su pesme "Righteous", "Life", "Nightmare" i "Izlazim", uz pjesmu s najkraćim nazivom - "E". I ovaj se album odlikuje dubokom sviješću o društvenom trenutku, ovaj put nešto univerzalnijom i prefinjenijom - tim prije što je upotrebljen engleski jezik - ali vrlo primjetnom.

Sljedeće godine, uslijed odlaska Topisirovića u SAD i općeg stvaralačkog zamora, grupa odlučuje prestati sa radom, na razočaranje publike. Oproštajni koncert održan je 11. svibnja 2001. u dvorištu beogradskog SKC-a.

Druga postava i daljnji razvoj[uredi VE | uredi]

Nakon vlastitog odlaska u SAD i povratka u Beograd 2003. godine, Nektarijević oko sebe okuplja novu ekipu glazbenika. Novu postavu grupe, osim njega i Rajovića, čine: Nenad Pejović (gitara), Nikola Novaković (gitara) i Branislav Dragović (bas). Naziv grupe, međutim, ostaje nepromjenjen.

KKN snimaju novi album i izdaju ga 2005. godine, pod nazivom "Prekidi stvarnosti" (PGP RTS). Ovaj album, instrumentalno i tekstualno, predstavlja najzrelije ostvarenje sastava. Sa drugačijom i svježijom atmosferom, pjesme ovog albuma odišu novom energijom i izlaze van žanrovskih okvira. Izdvajaju se: "Plaše dečake", "Kad oživimo", "Ton po ton" i Oliverov, nekoliko godina ranije nastali, solo izraz: "Ahead There". Na albumu se prepliću reggae, jazz, rock i heavy metal. Album, također, karakterišu različiti jezici izražavanja: šest je pjesama napisano na srpskom, a četiri na engleskom jeziku. "Prekidi stvarnosti" je izabran za najbolji album u Srbiji u izboru internet magazina Popboks[1].

Naredni album KKN-a bi trebalo da bude izdat 2008. godine[2].

Diskografija[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vidi još[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]