Karaim

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Karaim.

Karaim (Karaite), narod turske jezične skupine, altajske porodice, naseljen u Litvi, Ukrajini (Krim), Poljskoj i Izraelu. Jezično su najsrodniji Karačajcima i Kumicima s kojima pripadaju zapadnokipčačkoj grupi.

Religija Karaima je karaizam, oblik judaizma, ali toliko različit da su ih ruski carevi smatrali ne-židovima, a zahvaljujući tome izbjegli su i nacističkim pogromima i holokaustu. Jedna od njihovih karakteristika je da ne nose filakterije (tefillin) ni na čelu ni na rukama.

Porijeklo Karaima je kipčačko (a sebe smatraju Židovima). To su plemena koja od 8. do 10. stoljeća žive na stepama južne Rusije i Krima. Na područje Litve doći će sa Krima između 1397. i 1398. nekoliko stotina njihovih obitelji zajedno s nekoliko tisuća Tatara, i naseliti se u njoj uz dozvolu velikog litvanskog kneza Vytautasa. Karaimi će tu naseliti mjesta Trakai, Biržai, Naujamiestis, Pasvalys i Panevėžys. Njihova populacija danas se različito navodi. Prema njima samima [1] ima ih 257 u Litvi. Po drugim podacima u Litvi ih ima oko 5000 [2]. Najviše ih ima u Izraelu 28.000; u Poljskoj 2700; Ukrajini 1100 i 400 u Rusiji [3]

Izvori[uredi VE | uredi]