Tatari

Izvor: Wikipedija
Tatari
Tatarlar / Татарлар
Područja glavnog rasprostiranja Tatara (zeleno)
Ukupno pripadnika
blizu 7 milijuna[1][2]
Značajna područja naseljavanja
Rusija, Uzbekistan, Kazahstan, Ukrajina, Kirgistan, Turska, Litva, Finska, Estonija, Poljska, Bjelorusija, Njemačka, Bugarska, Rumunjska, Kanada, SAD, Brazil, Moldavija, Japan i Kina
Jezik
Tatarski jezik, Ruski jezik
Vjera
suniti, pravoslavci
Povezane etničke grupe
Turkijski narodi

Tatari su narod danas pretežno nastanjen u Tatarstanu (oko 2 milijuna) i drugdje u Ruskoj Federaciji (ukupno oko 5,6 milijuna), s manjim odvjetcima i u drugim državama (Bugarska, Rumunjska; stara naselja u Poljskoj, oko 3000) te na širem području od Krima, preko Kavkaza i Sibira, do Kine (gdje su poznata nacionalna manjina). Po vjeri su većinom muslimani suniti, uz manje skupine pravoslavaca.

Naziv i povijest[uredi | uredi kôd]

Tatarski ples – Krimski Tatar (lijevo) u bitci s vojnikom Poljsko-Litavske Unije (desno).

Sam naziv „Tatarlar“ izvorno se odnosio na mongolsko pleme „Ta-ta“, koje je živjelo sjeverno od pustinje Gobi u 5. stoljeću. To pleme krenulo je prema zapadu i zavladalo turkijskim plemenom Protobugara na Volgi, s kojim se danas izmiješalo (današnji kazanjski Tatari). Tako se Tatari najčešće drže turkijsko-mongolskim narodom koji govori turkijskim jezikom.

Nakon prodora Džingis-kanovih Mongola u Europu, nazivi Tatari i Mongoli javljaju se sinonimno. Do 13. stoljeća izmiješali su se i s drugim turkijskim narodima u Europi (Hazari, Kumani, Pečenezi i dr.).

Tatari su bili vladajući sloj u Zlatnoj Hordi, državi koja se prostirala od Oba do Dnjepra, ugrožavajući i Moskvu, a nakon slabljenja Zlatne Horde vladali su Kazanjskim i Krimskim Kanatima. Te kanate će kasnije pokoriti Rusija.

U Drugom svjetskom ratu Krimski Tatari su raseljeni. Kazanjski Tatari imali su autonomiju u Tatarstanu u SSSR-u, danas Republika Tatarstan u Ruskoj Federaciji.

Poznati Tatari[uredi | uredi kôd]

Irina Shayk

Među najpoznatijim Tatarima su:

Izvori[uredi | uredi kôd]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Tatari