Karl Lagerfeld

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "životopis".
(Primjeri uporabe predloška)
Karl Lagerfeld 2014. godine

Karl Otto Lagerfeld (Hamburg, 10. rujna 1933.Neuilly-sur-Seine, 19. veljače 2019.) je bio njemački modni kreator, dizajner i fotograf. Lagerfeld je živio u Parizu, gdje je uglavnom i radio. Poznat je i po tom što je bio glavni dizajner modne kuće Chanel.


Raniji život[uredi | uredi kôd]

Lagerfeld je rođen 10. rujna 1933. godine u Hamburgu. Otac, Otto Lagerfeld, bio je vlasnik tvornice koja se bavila proizvodnjom i uvozom mlijeka. Djed s majčine strane je bio politički aktivan u Kršćanskoj partiji centra. Članovi njegove porodice bili su pripadnici Starokatoličke crkve.

Lagerfeld je poznat po tome da je lagao koliko ima godina, kao i da je iznosio pogrešne tvrdnje o svojoj porodici. Tvrdio je da je rođen 1938. godine, te da su njegovi roditelji "Elizabeth od Njemačke", te "Otto Ludwig Lagerfeld od Švedske". Njegov otac je rođen u Hamburgu i cijeli svoj život je proveo u Njemačkoj, te ne postoji nikakva povezanost između njega i Švedske. S druge strane ne postoji nikakav dokaz da se njegova majka, Elisabeth Bahlmann, oslovljavala kao "Elisabeth od Njemačke". 10. rujna 2008. godine Lagerfeld je imao veliko slavlje povodom sedamdesetog rođendana, iako je taj dan napunio 75 godina.

Kao dijete pokazivao je velik interes za vizualnu umjetnost. Rekao je kako je više stvari naučio često posjećujući Kunsthalle muzej u Hamburgu nego što je naučio u školi. Njegova velika inspiracija bili su francuski umjetnici, te je tvrdio da je jedini razlog zašto je ostao u školi taj što je imao želju da nauči francuski jezik i preseli se u Francusku. Srednju školu je završio u Parizu.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Početak karijere (1955–1982)

1955. Lagerfeld je pobjedio u takmičenju dizajniranja kaputa, te je nakon toga tri godine radio kao asistent Pierra Balmaina. 1964. preselio se u Rim kako bi studirao povijest umjetnosti, te radio freelance za mnoge modne brendove poput Valentina, Chloé, Kriziu i druge. 1967. zaposlio se u Fendiu kako bi modernizirao njihovu kolekciju krzna, a kao dizajner je tu ostao do smrti.

Chanel (1982–2000)

1980-ih Chanel je zaposlio Lagerfelda, s obzirom na to da se zbog smrti Coco Chanel brend našao u najgorem periodu do tada. Lagerfeld je prema mnogima bio osoba koja je oživjela tvrtku.

Godine 1984. Karl je osnovao svoj brend "Karl Lagerfeld".

Godine 1993. Anna Wintour je napustila reviju Fendia na tjednu mode u Milanu, s obzirom na to da je Lagerfeld za reviju unajmio striptizete.

2001–2019

2002. godine Lagerfeld je surađivao s brendom Diesel kako bi dizajnirali jeans kolekciju za Lagerfeld galeriju.

Rujna 2010. Lagerfeld je nagrađen Couture Council Fashion Visionary Award od strane Modnog instituta technologije u New Yorku.

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Lagerfeld je 18 godina bio u vezi s francuskim modelom Jacques de Bascherom, sve do 1989. kada je Bascher preminuo od AIDS-a. Lagerfeld je poželio da nakon smrti njegovo tijelo bude kremirano te da se njegov prah pomješa s prahom de Baschera.

Smrt

Nakon zdravstvenih komplikacija u siječnju 2019., Lagerfeld je bio u Američkoj bolnici u Parizu od 18. veljače. Sljedećeg jutra je preminuo od raka pankreasa. Potvrđeno je da je još od lipnja 2015. boluje od raka prostate.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Karl Lagerfeld koji govori o osobi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.