Karl von Plettenberg

Izvor: Wikipedija
Karl von Plettenberg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 18. prosinca 1852.
Mjesto rođenja Neuhaus, Pruska
Datum smrti 10. veljače 1938.
Mjesto smrti Bückeburg, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Karl Freiherr von Plettenberg
Titule barun
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1870.1917.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Granične bitke
Prva bitka na Marni
Ofenziva Gorlice-Tarnow
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao Gardijski korpus
Odlikovanja Pour le Mérite

Karl Freiherr von Plettenberg (Neuhaus, 18. prosinca 1852. - Bückeburg, 10. veljače 1936.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je Gardijskim korpusom na Zapadnom i Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Karl von Plettenberg rođen je 18. prosinca 1852. u Neuhausu. Sin je Eugena von Plettenberga i Minette von der Borch. Plettenberg je u prusku vojsku stupio 1870. godine, te je sudjelovao u Prusko-francuskom ratu. Nakon rata pohađa Prusku vojnu akademiju, te služi u raznim vojnim jedinicama. U lipnju 1906. postaje zapovjednikom 22. divizije smještene u Kasselu kojom zapovijeda sve do travnja 1910. kada dobiva zapovjedništvo nad IX. korpusom smještenim u Altoni. Nakon toga Plettenberg služi kao pobočnik cara Vilima II., da bi u ožujku 1913. postao zapovjednikom prestižnog Gardijskog korpusa.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Gardijski korpus nalazio se u sastavu 2. armije kojom je zapovijedao Karl von Bülow. Zapovijedajući navedenim korpusom Plettenberg sudjeluje u Graničnim bitkama i Prvoj bitci na Marni.

Početkom 1915. Plettenberg je s Gardijskim korpusom premješten na Istočno bojište u sastav novoformirane 11. armije. Na Istočnom bojištu sudjeluje u izuzetno uspješnoj ofenzivi Gorlice-Tarnow, te je za sudjelovanje i zapovijedanje u istoj 14. svibnja 1915. odlikovan ordenom Pour le Mérite.

Plettenberg je smijenjen sa zapovjedništva Gardijskog korpusa u siječnju 1917. Tada je naime, kritizirao vođenje rata od strane Ludendorffa i Hindenburga za što je smijenjen, te stavljen na raspolaganje.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Plettenberg do kraja rata nije dobio novo zapovjedništvo. Nakon rata vratio se u Bückeburg gdje je živio do kraja života i u kojem je jedna ulica imenovana njegovim imenom.

Karl von Plettenberg preminuo je 10. veljače 1938. godine u 86. godini života u Bückeburgu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Karl von Plettenberg na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Karl von Plettenberg na stranici Deutschland14-18.de